DJtv #56 – De färgsorterade bokhyllorna

Vi har flyttat till ett nytt hem, vilket innebär ny sortering av våra bokhyllor. Varför är det så kontroversiellt att sortera sina böcker i färgordning jämfört med att ställa dem alfabetiskt eller huller om buller? Vilka sorteringsmöjligheter finns det av en bokhylla? I veckans avsnitt ger vi oss in i sorteringens magiska värld, samt bjuder på ett gästspel av vår son Tage.

Länkar till sådant som nämns i veckans avsnitt:
Våra bokhyllor diskuterade hos Bokhora, del ett samt del två
Verner von Heidenstam – Nobelprisbelönad färgsorterare

Och glöm inte att DJtv även finns som podcast via iTunes.

6 reaktioner till “DJtv #56 – De färgsorterade bokhyllorna”

 1. Ja, ni nämnde själva ”problemet” med att färgsortera: det kan vara svårt att hitta böckerna. Jag har elva bokhyllor i mitt lilla bibliotek och det skulle vara fullständigt omöjligt att hitta om jag inte sorterade böckerna i bokstavsordning. Dessutom tycker jag att det är mycket snyggare och mer levande med böcker i blandade färger bredvid varandra. Om man vill ta färgsorteringen ett steg till – jag har faktiskt sett sådana förslag i en tidskrift – kan man klä böckerna i snyggt omslagspapper och verkligen få hyllorna enhetliga.

 2. Vad som är snyggt eller inte kan man debattera i evighet, och handlar ju bara om tycke och smak. Jag håller personligen med om att det är lättare att hitta i en alfabetiskt ordnad hylla, men det är fortfarande intressant att notera att det hos somliga sticker mer i ögonen om man sorterar i färgordning istället för att inte sortera alls. Ställer man in sina böcker huller om buller och på den vägen skapar svårigheter att hitta anses det vara helt okej, men färgsorterar man dem och skapar ”hittaoreda” på det sättet, ja då bryr man sig inte om litteratur utan är bara ute efter att skapa ett chict hem. Det är den inställningen jag stör mig på.

  1. Detta! För vet att förr i tiden så brukade inbundna böcker ha väldigt standardiserade pärmar och ryggar. Alla böcker från ett förlag kunde under en viss tid ha exakt samma färg.

 3. Jag tror att det beror på att om man färgsorterar gör man ett aktivt val hur man vill ha sina böcker (och då borde man fatta att man ska sortera dem i bokstavsordning) men om man har dem huller om buller begriper man inte hur viktigt det är att ha dem i bokstavsordning (och då kan man kanske få hjälp att sortera dem rätt). Det är det aktiva valet som irriterar. Vad tror du om den förklaringen?

 4. Jag själv sorterar mina böcker efter ämne. Vilken metod man väljer tycker jag är upp till var och en. Det finns ingen metod som är mer ”rätt” eller ”fel”.

 5. Jag blev ett tag så tjenis med författarna att jag sorterade om hyllorna efter förnamn.
  De jag glömde, förtjänade det förmodligen.

  Ett leende intog mina läppar var gång jag gick förbi Zacharias, nickade åt Ernest och tog ut ännu en Albert till hängmattan.

Kommentarer är stängda.