DJtv #44 – Mitt namn är Books. Google Books.

I helgen lämnades det reviderade Googleavtalet in till en domstol i New York. Vad innebär det nya avtalsförslaget och hur påverkar det oss här i Sverige? Varför är förlagen och Förläggareföreningen emot det när Författarförbundet verkar vara positivt inställt? Medför det nya avtalets mindre omfattning att länder som Sverige återigen hamnar på den digitala efterkälken? Frågorna är många, svaren kanske färre. Men hey – vi försöker i alla fall.

Och glöm inte att DJtv även finns som podcast via iTunes.

——

Uppdatering: Alltid läsvärda Bokens framtid skriver långt och bra om hur jag tror att väldigt många utanför förlagsvärlden känner efter helgens avsmalning av Google Book Search.

4 reaktioner till “DJtv #44 – Mitt namn är Books. Google Books.”

  1. Ni nämnde att villkoren för författarna, åtminstone ibland, skulle vara bättre från Google-books-projektet än från förlagen. Kan man säga något mer om det?

  2. Författarförbundets ordförande Mats Söderlund har skrivit och pratat om det flera gånger, bland annat i två debattartiklar i DN. Tyvärr hittar jag bara den äldre och kortare av dem på nätet.

    Sedan kan det visserligen också vara sant – vilket också framförts i debatten – att det i nuläget inte spelar så stor roll om Google erbjuder procentuellt bättre e-boksvillkor än exempelvis Bonniers, eftersom till och med hundra procent av noll skulle bli noll. Det går ju i praktiken inte för svenska författare att tjäna några pengar på Google Books ännu, eftersom tjänsten endast är kommersiellt tillgänglig i USA.

  3. Skulle Google inte kunna sälja sina (engelska) titlar i Sverige, eller bryter det några regler? Bara den infrastrukturen fanns skulle de svenska titlarna komma om nu affärsmodellen funkar.

    Jag trodde det berodde på de amerikanska rättighetsägarna som vill kontrollera distributionen till resten av världen när jag inte kan köpa amerikansk teve i ITunes. (Alltså inte att Europa är så krångligt som det är.)

    Det känns som att det är något jag inte fattar.

Kommentarer är stängda.