DJtv #40 – En obekväm Augustsanning

Man bör erkänna sig besegrad när man fått stryk, och därför redovisar vi i veckans DJtv öppet hur det kunde komma sig att vi bara hade två av sex rätt i förra veckans tippning till årets Augustpris. Dessutom förutser vi en ny slutvinnare, eftersom vårt förra tips inte ens hade mage att bli nominerat.

En bit in i sändningen börjar vi dock ana ett större problem än vår bristande litteraturinsikt – den unkna könsfördelning som präglar även den här delen av den litterära världen. Vi går därför även igenom Augustprisets genushistoria, och finner ytterligare bevis på att världen faktiskt är pinsamt skev.

Länkar till böcker vi pratar om i veckans sändning:
En liten historia” av Eva Adolfsson
Städerna inuti Hall” av Johannes Anyuru
Hotel Galicja” av Per Agne Erkelius
Den siste greken” av Aris Fioretos
Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar” av Ann Jäderlund
De fattiga i Lodz” av Steve Sem-Sandberg

Bergets döttrar” av Anna Jörgensdotter
Mäster” av Alexandra Coelho-Ahndoril

De generande siffrorna om Augustprisets könsfördelning prydligt sammanfattade: Av de hittills 20 utdelade skönlitterära Augustprisen har kvinnor tilldelats 6 och män 14. Män har dominerat nomineringslistan 11 år, kvinnor blott 2. Fler siffror presenteras i avsnittet.

Och glöm inte att DJtv även finns som podcast via iTunes.

2 reaktioner till “DJtv #40 – En obekväm Augustsanning”

  1. I god tradition med nobelpriset då. Brist på litteratur skriven av kvinnor är nog inte problemet. Frågan är vad man ska göra åt det? Kvotering?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *