DJtv #39 – Vi avslöjar Augustpriset!

Juryn tänker meddela årets Augustnomineringar nästa måndag, den 19 oktober, men varför vänta så länge? Till veckans avsnitt har vi gått igenom årets skönlitterära utgivning och vaskat fram de sex skönlitterära titlar som nomineringsjuryn presenterar nästa vecka. Och som bonus avslutar vi med att redan nu berätta vilken roman som vinner hela tjotaballongen den 23 november!

De 24 författare som tog sig till vår långa lista (utan inbördes ordning):
Ann Heberlein, Carl-Johan Vallgren, Johan Kling, Sofia Rapp Johansson, Agneta Pleijel, Håkan Nesser, Kerstin Ekman, Alexandra Coelho-Ahndoril, Steve Sem-Sandberg, Anna Jörgensdotter, Monika Fagerholm, Jonas Karlsson, Kjell Westö, Jessica Kolterjahn, Lina Wolff, Pauline Wolff, Katja Timgren, Klas Östergren, Ulf Karl Olov Nilsson, Johanna Holmström, Johannes Anyuru, Lotta Lotass, Ida Linde samt Karolina Ramqvist.

De 14 författare och titlar som tog sig förbi första gallringen:
Ann Heberlein: ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva
Johan Kling: ”Människor helt utan betydelse
Kerstin Ekman: ”Mordets praktik
Alexandra Coelho Ahndoril: ”Mäster
Steve Sem-Sandberg: ”De fattiga i Lodz
Anna Jörgensdotter: ”Bergets döttrar
Monika Fagerholm: ”Glitterscenen
Kjell Westö: ”Gå inte ensam ut i natten
Pauline Wolff: ”Swede
Klas Östergren: ”Den sista cigaretten
Johanna Holmström: ”Camera obscura
Johannes Anyuru: ”Städerna inuti Hall
Lotta Lotass: ”Den svarta solen
Karolina Ramqvist: ”Flickvännen

Vilka som tog sig till topp tio samt den avslutande topp sex? Det får ni faktiskt kolla på avsnittet för att veta.

Och glöm inte att DJtv även finns som podcast via iTunes.

8 reaktioner till “DJtv #39 – Vi avslöjar Augustpriset!”

  1. inte helt olik min egen lista, men att ni inte har med per agne erkelius ”hotel galicija” är i det närmaste tjänstefel – den uppfyller nästan alla tänkbara nomineringskriterier. och så tror jag på anita goldmans ”om jag så måste resa till los alamos”.

  2. Hm, får väl erkänna att kan ha missat enstaka titlar när vi gjorde den övergripande genomgången, man drunknar ju nästan i bokfloden. Men nej, i och med att vi har bestämt att det blir just de sex verk vi anger så blir det så.

  3. ”kan ha missat”?! Ni kommer att bomma på Erkelius, tro mig. En sedan årtionden etablerad och respekterad författare, som på sin ålders höst åstadkommer sitt mästerverk, om Förintelsen, åldrande, skrivande, bitterljuv kärlek etc. Kan det bli mer August än så? På min lista är Steve Sem-Sandberg, Kerstin Ekman, Anna Jörgensdotter och Johannes Anyuru givna. Med Goldman som joker.

  4. Well, vi får väl se nästa måndag samt den 23 november helt enkelt. I ett avseende blir jag ytterst glad om Erkelius är med på nomineringslistan – då blir det ju två gästrikar bland de sex – men när det gäller slutvinnare tror jag att det du nämner faktiskt ligger honom i fatet i år. De två senaste årens vinnare heter Carl-Henning Wijkmark och Per Olov Enqvist, båda födda 1934. När elektorsjuryn ska avlägga sina röster tror jag att det spelar in, vill de verkligen för tredje året i rad rösta fram en 75-årig herre med dubbelnamn som vinnare av priset (Erkelius är född 1935)? Jag vet att en sådan faktor inte ska spela roll, men jag tror ändå att den gör det.

  5. Jag tippar som I-pet.
    Med den lilla skillnaden att jag faktiskt tror att Erkelius (välförtjänt, vilken fin bok!) vinner.

Kommentarer är stängda.