Den estetiska minoriteten

Mina sömndruckna ögon poppade ut som vore jag Marty Feldman när blicken föll på ingressen till dagens DN-essä (ej på nätet). Estetisk rensning, what the fuck, de har snott min formulering! tänkte jag och funderade i två sekunder om det möjligen var så att Dan Karlholm, professor i konstvetenskap vid Södertörns högskola som skrivit texten, var ett ”Dannyboy”-fan. Så blev jag mig själv igen och kom på att nej just ja, det var visst inte så jag skrev när det begav sig.

Josef tittar oförstående på mig.
– Jamen är dom så många då?
– Det är ju vi som är minoriteten. Den estetiska minoriteten!
– Etniska, heter det.
– Nä, säger jag, estetiska.
– Mhm. Vad betyder det då?

Och så vidare och så vidare på sidan sextiofyra i pocketupplagan. Dessutom gav estetisk rensning trettiosex Googleträffar, medan estetisk minoritet gav noll, så där är jag fortfarande ensam. Allt är med andra ord väl i världen och nu är bara frågan hur jag ska få ögonen på plats i sina hålor igen.

——

Såväl DN som Svenskan (ej på nätet ännu) kör stora Carl-Henning Wijkmark-intervjuer i dag. Själv ska jag träffa honom i morgon eftermiddag, hoppas jag hinner läsa ut ”Jägarna på Karinhall” tills dess, tveksamt dock. Men det är en rysligt bra debut, som hittills, sisådär femtio sidor in, ger mig ett större läsvärde än ”Stundande natten” gjorde, även om jag uppskattade den också. Och den var så föredömligt kort därtill, knappt hundrasextio sidor, vilken fröjd!

2 reaktioner till “Den estetiska minoriteten”

  1. man borde kunna ta copyright på formuleringar och nya ordinnovationer. google är användbart när man tror att man är först med ett ord, det är bara att googla det och se hur många som varit före. som mitt egna (trodde jag ) ”vägsjäl” te x.

  2. Jag tycker kanske inte att det nya ordet eller uttrycket ska skyddas, men det är kul att dokumentera det för att senare kunna hävda att man var med vid det pregnanta ögonblick då det först användes. Som när jag under en bilresa västerut efterlyste en fullgod svensk ersättning för ”road kill” och som förslag från Stefan fick det allt mer spridda ”vägsmask”. Smaka på det. Vägsmask.

Kommentarer är stängda.