Dags för August

Det är Augustdag i dag. Nomineringarna presenteras med start klockan kvart över tolv, men det lär ta till minst klockan tretton innan de ens är i närheten av att presentera några skönlitterära namn, alltså de sex författare och böcker som kommer att få nittio procent av uppmärksamheten i de texter som kommer att skrivas under eftermiddagen.

Presentationen av de Augustprisnominerade är en segdragen historia. Först håller någon från Förläggareföreningen ett litet tal, och därefter betas nomineringslistorna av, först barn- och ungdomsklassen, därefter faktaklassen och sist den skönlitterära, om jag inte minns fel. Någonstans där emellan petas de nominerade till Lilla Augustpriset in också. Och den som sett nomineringspresentationen till Oscarsgalan på tv, där man knappt hinner skriva upp namnen på de utvalda skådisarna och filmerna förrän de betat av nästa klass, häpnar över tiden det kan ta att presentera sammanlagt arton namn. De nominerade är på plats, och tas en efter en upp på det lilla podiet och får sin motivering uppläst. Jag minns inte om de också får säga några ord. Det är, hur som helst, inte särskilt bra tv. Och nej, det sänds visserligen inte på tv heller. Men lunchbuffén är helt okej.

Vilka nomineras i år då? Eftersom jag befinner mig i den tjänstlediga bubblan en vecka till har jag inte tänkt särskilt mycket på det, men Åsa Linderborgs ”Mig äger ingen” torde väl vara ett säkert kort, om det inte är så att Augustjuryn precis som förra året sjablar bort Atlas böcker eftersom de inte riktigt kan artbestämmas (förra årets mest omskrivna och hyllade svenska reportagebok, min käre Peters ”Pol Pots leende”, fick inte ens en nominering i faktaklassen, troligen bara för att den inte var skriven som en ”riktig” faktabok utan hade skönlitterära kvaliteter också) men nej, inte ens faktumet att Lindberborgs bok har biografiska drag torde stoppa att hon är storfavorit till det skönlitterära priset, åtminstone i förväg. Men i övrigt då? Tja, Torgny Lindgrens ”Norrlands akvavit” kanske, likaså … ja vilka ska vi ta egentligen? Det står helt still i skallen. Vilka böcker kom i våras? Gud, jag är helt ute ur the loop.

Oh well, framåt klockan halv två vet vi. Jag återkommer.

——

Åh, jag ser att Annina Rabe skriver på Shampoo Rising om sina klädbryderier inför nomineringspresentationen.