Dagens författarfundering

Jag har en fundering:

Ponera att händelserna i en roman inte presenteras i kronologisk ordning. Är det då

1. idiotiskt
2. kalasbra
3. meningslöst
4. mest lite konstigt

att trots detta sätta ut kapitelnummer enligt den plats de skulle ha på en tänkt tidslinje? Så att boken exempelvis inleds med kapitel fyra och följs av kapitel sex? Och där kapitel två kanske följer på kapitel tretton?

Rent hypotetiskt alltså.

9 reaktioner till “Dagens författarfundering”

 1. Du uttrycker dig så starkt. Man skulle kunna säga så här: det är möjligen ingen slump att det inte är vanligt att göra så.

 2. Första gången jag såg Pulp Fiction fattade jag inte varför de bytte kläder i varje scen, och hur någon som dog i mitten av filmen helt plötsligt kunde sitta på en restaurang. Sen har jag sett om den och fattar grejen och tycker som alla andra att det är en kool film.

  Alltså, det är nog vanligare att lyckas med det i film än i bok. Mest på grund av att man snabbt via visuella markörer som klädbyten, frisyrer etc fattar vad det är för tid.

  Eller ja, alla fattar utom jag då.

 3. Du kan ju ta en titt i Sven Lindqvists ”Nu dog du” – där drivs det på sätt och vis till sin spets.

 4. Nja, vill man inte ha lite oklarhet i vilken ordning saker faktiskt hände, så att man inte får det skrivet på näsan. Med ”Pulp Fiction” fick man ju i efterhand tänka till om i vilken ordning episoderna inträffat och det var en del av tjusningen.

 5. Att presentera saker i ickekronologisk ordning i sig ser jag inte som ett problem, det känns inte som ett grepp som bara används inom filmen (även om det säkert är mer vanligt där) utan även inom litteraturen. Min fundering gäller det här med att skriva ut kapitelnumren i tidskronologisk ordning eller inte. Jag både gillar och ogillar tanken på att redan inledningsvis få veta att nu börjar vi, men det här är inte början.

  En annan tanke som lockar mig med det är att berättelsen, om man väljer att göra så här, går att läsa på två sätt. Endera sidkronologiskt, eller tidskronologiskt.

  Rent hypotetiskt alltså.

Kommentarer är stängda.