Beskärningsmåttet och jag

Tänkte att jag skulle prova att trycka en liten vid sidan av-upplaga av ”Vi har redan sagt hej då” med vanligt tryck, håller på och laborerar med olika sorters papper, storlekar och fan och hans moster fram och tillbaka för att se vad som blir mest ekonomiskt.

Nej, jag är på intet sätt missnöjd med Publits tjänst, den funkar superbra, men jag säljer till vissa återförsäljare direkt för att enklare kunna jobba med prisrabatter – Adlibris, Bokus och Bibliotekstjänst exempelvis – och att då beställa böcker från Publit och sedan själv skicka dem vidare till det rabatterade priset blir med den prisnivå jag valt att lägga mig på inte bara en nollsummeaffär, utan även ibland en konkret förlustaffär. Och det håller ju inte riktigt.

Därför tänkte jag göra en testbeställning på 250 exemplar från Scandinavian Book, som trycker digitalt. Jag får då ner styckekostnaden från 62 kronor per exemplar till runt 25 kronor per exemplar. Det är en rejäl skillnad.

Jag tycker att sånt här pill är rätt roligt att pyssla med, om än lite läskigt. Beskärningsmått är det jag är mest rädd för. Nog bäst jag mejlar dem och frågar.

Men först ska jag mata den lille sirenen vid min sida.

9 reaktioner till “Beskärningsmåttet och jag”

 1. Det ska bli spännande att följa ditt projekt. Jag har också imponerats av priserna som Scandinavian Book har. Borde vara intressant för vilket litet förlag som helst.

 2. Ja, jag tycker det verkar vara ett lovande och billigt tryckeri när det gäller små upplagor. Ska bli spännande att se hur böckerna blir.

 3. Sölve: Tror inte det, om jag tolkar KB:s FAQ om ISBN rätt. Det står visserligen inget byte av tryckeri, men jag förstår inte varför man ska behöva byta ISBN om inga förändringar sker av produkten. Det står dock att man inte behöver ändra ISBN om man byter omslag:

  ”Jag har ändrat omslaget till min bok för nytryck – ska den ha samma ISBN?
  Det är upp till förlaget/utgivaren om boken ska ha ett nytt ISBN eller ej.”

 4. Ja, är det exakt samma format och papper borde det inte spela någon roll. Fast man bör ju ändra tryckort – det kan ju inte ses som en stor ändring. På traditionellt tryck står det ju ofta ”andra upplagan” osv – då byts väl inte ISBN?

 5. Ändringen av tryckort kan ju inte spela någon roll, tycker jag. Funderade på att skriva andra upplagan – mest för att det skulle kännas lite tufft och framgångsrikt … – men jag vet inte riktigt hur det blir, har inte bestämt mig ännu.

  Tror inte det ska behöva ändras för det heller alltså. Eller rättare sagt, jag tänker inte ändra i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.