Ännu en Nobelpristagare i mitt stall

Jaha, det blev Doris Lessing istället, Horace Engdahl svek både mig och Ladbrokes när vi trott på Philip Roth. Men det kan jag leva med, jag tycker det är finfint att priset tilldelas en författare som jag visserligen inte läst, men som är en välkänd kvinna och dessutom ges ut i Sverige på samma förlag som jag själv, precis som Elfriede Jelinek härom året. Och jag hade ju rätt i att det var ett anglosaxiskt år i alla fall.

Ett par korta iakttagelser:

• Det är alltid något av ett gissel om man ska kalla en kvinnlig författare för författarinna, en kvinnlig skådespelare för skådespelerinna, och så vidare, när man skriver artiklar. Jag ogillar det personligen och blev därför glad när jag hörde Horace med självklar stämma säga den engelska författaren Doris Lessing framför Sveriges mest berömda dörr.

• Lika säkert som han sa författaren, lika osäkert tyckte jag han framförde årets motivering på ryska. Stakade han sig inte ovanligt mycket?

——

Akademiledamoten Peter Englund skriver om Doris Lessing på sin blogg. Surfa dit och läs.