Snillet spekulerar

Vi diskuterade Nobelpriset i går kväll, vem som borde få det och vem som redan hade fått det. Jag försökte starta en gissningstävling, räkna upp de tio senaste årens vinnare, men initiativet mottogs med föga entusiasm så jag började läsa om Moa Martinson istället, borde verkligen ta reda på hur det var med det där släktskapet som mamma sagt att vi har, hur jag nu kollar det enklast utan att behöva ta till släktforskning.

Nåväl. Jag tycker att en bred amerikan borde få det. Jag har inget särskilt skäl till varför, men jag tycker att det vore trevligt, USA får alldeles för lite utrymme i våra liv. Rent personligen anser jag att Richard Ford vore ett trevligt val om nu inte Astrid Lindgren kan få det postumt, det vore ju på tiden att de valde någon man har hört talas om. I sånt fall skulle jag dessutom ha varit hemma hos en Nobelpristagare, alltid en fjäder i hatten.

Hur nära har jag varit en Nobelpristagare? Tja, jag satt bredvid när min kollega pratade med Doris Lessing i telefonen förra året och det var nära att jag läste Elfriede Jelineks ”Lust” 2004, men i övrigt, nej, ingen vidare fysisk kontakt.

Fast i och för sig, om det där med Martinsonsläktskapet slår in är jag ju blodsbunden till någon som haft intimkontakt med en vinnare. Det kittlar en smula.

3 reaktioner till “Snillet spekulerar”

  1. jag säger som thente häromdagen, jag hoppas att det blir någon jag INTE har hört talas om. men jag kan inte frigöra mig från misstanken att horace tänker tysta de högljudda amerikanska protesterna med en välriktad hög femma direkt på deras munnar. det blir med andra ord en vit mansamerikan.

  2. Faktum är ju att det var rätt länge sedan det var en ”stor” prosaist som fick det, så det skulle ju kunna vara på sin plats. Å andra sidan var det ju tolv år sedan en poet fick det också. Det gråter jag visserligen inte över personligen, men det kanske börjar bli dags trots allt, så att vi kan inleda ett nytt härligt prosadecennium igen sedan.

  3. Vad gäller hur nära man har varit en nobelpristagare; kom att tänka på det s.k. erdõs-numret som i princip anger hur nära man varit att samarbeta med matematikern Paul Erdõs. Exempelvis, om du samarbetat med någon som samarbetat med Erdõs har du Erdõs-nummer två. (Finns även ett Bacon-nummer, för hur nära man varit att samarbeta med skådisen Kevin Bacon 🙂 )

    Kanske dags att instifta ett Lindgren-nummer?

Kommentarer är stängda.