600 nedladdningar and counting

Följande gick alldeles nyss ut som ett pressmeddelande från Sockerförlaget:

För en vecka sedan gav Sockerförlaget ut Daniel Åbergs nya roman ”Vi har redan sagt hej då”. Utöver traditionell utgivning i tryckt form lades även boken ut för gratis nedladdning som e-bok utan kopieringsskydd. På fem dagar har romanen nu laddats ner över 600 gånger. På en e-boksmarknad där få titlar kommer upp i ens en tiondel av det totalt, är det en sensationell siffra.
– Visst haltar jämförelsen en smula – min roman kan laddas ner kostnadsfritt och saknar de kopieringsskydd som hittills förstört läsarnas upplevelser, men det är hur som helst en jätteframgång utan tidigare motsvarighet i Sverige. Det här visar att det finns ett sug efter e-böcker, det gäller bara att erbjuda läsarna ett format som går att använda, säger Daniel Åberg.

”Vi har redan sagt hej då” erbjuds i flera filformat, men iPhone-versionen står för mer än 90 procent av nedladdningarna.
– Enligt färska siffror finns det 350 000 iPhones i Sverige, så den potentiella marknaden är redan enorm. Men hittills har det varit väldigt krångligt att få in svenskspråkig litteratur i iPhonen, dels har utbudet varit minimalt och dels har kopieringsskydden ställt till det. Jag ville göra det löjligt enkelt för läsaren. Det krävs bara ett enda klick i iPhonens webbläsare för att du ska kunna börja läsa min roman i telefonen, säger Daniel Åberg.

En ny generation e-böcker är nu på väg att sakta rullas ut även kommersiellt på den svenska marknaden i regi av e-boksdistributören Elib. Vattenmärkning ska ersätta kopieringsskydden och därmed kommer e-böcker att kunna läsas i stort sett på vilken e-boksläsare som helst, inklusive iPhone.
– Det är en rolig utveckling som jag tror att alla applåderar, säger Daniel Åberg.

Jag är faktiskt rätt stolt om jag tillåts säga det själv. Och det får jag ju, på min egen blogg och allt.

6 reaktioner till “600 nedladdningar and counting”

  1. Julia: Tack!

    Kuno: Om du syftar på den lilla recensionen så kommer den snart att kommenteras, väntar på att det ska komma några fler recensioner bara. Den springer nog inte och gömmer sig någonstans.

  2. men hur säljer boken? att ge bort innehåll gratis är inget nytt, frågan är hur man ska ta betalt.

  3. Det är alldeles för tidigt att summera några försäljningssiffror, boken gavs ut för en vecka sedan, men jag är nöjd så här långt.

    Fast faktum är att jag inte ens håller med dig, för mig är inte det viktiga att jag ska kunna ta ordentligt betalt för min roman, jag har exempelvis lagt priset medvetet mycket lågt vilket ger en närmast minimal vinstmarginal per sålt exemplar. Jag skriver för att bli läst.

Kommentarer är stängda.