Dannyboy & kärleken

dbkpocketliten2.jpgEn ung man iförd frack flyr längs Uppsalas gator. Han är på väg mot stationen, kan inte stanna kvar. Han tar tåget mot huvudstaden.

I Stockholm har en ung kvinna bestämt sig. Det är nog nu. Bedövad av en årsförbrukning huvudvärkspiller tänker hon kasta sig framför ett tunnelbanetåg.

På perrongen korsas deras vägar. Precis när kvinnan tänker hoppa sliter mannen henne undan döden. Det udda paret inser snart att de bara har varandra att hålla fast vid. De beslutar sig för att dricka sprit och förbli anonyma.

Dannyboy & kärleken är berättelsen om ett kaotiskt lördagsdygn. Det är en historia om två människor som försöker undvika det förflutna genom att maniskt leva i nuet. Det är en roman om en vandring genom Stockholmsnatten. Om en stulen kändisplånbok. Om ett dialektalt krogvaktsbråk på Kvarnen. Om irriterande minnen från Uppsalas studentvärld. Om Pet Shop Boys.

Och om kärlek och svårigheten att bli vuxen på riktigt.

Långfilm. Ja, om allt går som det är tänkt så. Men det återstår en del innan det är klart. Filmrättigheterna ägs av Röde Orm Film.

Överkurs. Arbetet med det som skulle bli Dannyboy & kärleken började på hösten år 2000. Grundidén, alltså tanken som sedan växte ut till att bli romanens ”stora hemlighet”, fick jag ursprungligen en sen natt på en fest i Stockholm den sommaren.

dbkinbundenliten2.jpgDe delar av boken som inte utspelas under ett hett majdygn år 2002 är delvis tagna från ett tidigare projekt, tänkt att bli den stora romanen om Uppsalas studentliv. De planerna gav jag upp halvvägs, men Dannyboy & kärleken kan sägas vara en fortsättning, samma kille står i centrum, men handlingen utspelar sig några år senare. En av episoderna i romanen, den som utspelar sig i Sandviken så tidigt som 1994, skrevs redan vid den tidpunkten, och var egentligen första kapitlet i en bok som jag färdigställde innan jag flyttade hemifrån. Även den handlar om samma kille. Vad kan jag säga – jag är kanske enkelspårig.