Fransk fågel (2)

– Daniel, jag har befläckat ditt lakan, säger Morgan.
– Haven’t we all, säger jag.

Men stopp. Vi måste gå tillbaka i tiden först. Tillbaka till när Josefine var ung och hörde de vuxna i sin familj tala om Fransk fågel. Åren gick och namnet fortsatte dyka upp med stadiga mellanrum, det inkorporerades i hennes vardagliga vokabulär och kom slutligen till användning vid en brunch i vintras:

– Uh vad jag är bakis, säger jag.
– Jag med, säger Morgan. Du skulle inte ha köpt de där sista tolvorna tequila.
– Ni borde ta en Fransk fågel, säger Josefine.
– Say what? frågar vi i kör.
– Fransk fågel.
Vi tittar oförstående på henne.
– Som är?
– Meh! Alla vet ju vad Fransk fågel är.
– Eeh. Nä.

Men nu vet vi. Oj vad vi vet.

Fransk fågel är alltså en återställare, enligt vår kännedom uppfunnen av Josefines familj. Den består av armagnac, en citronskiva, socker och pulversnabbkaffe. Armagnacen hälls upp i ett shotglas, citronskivan placeras ovanpå som ett lock, och socker och kaffe läggs i en varsin hög ovanpå citronskivan. Drinken inmundigas genom att man först viker ihop citronskivan, stoppar den i sin mun och biter av (därav fågeln, din mun får i det här skedet formen av en näbb). Därefter sköljer du ner muninnehållet med din armagnacshot (som ju är en fransk spritdryck). Voila, du har nu druckit Fransk fågel.

franskfagel.jpgOch eftersom kungen är av fransk ätt insåg Josefine att tiden för oss att invigas i den Franska fågelns värld så klart skulle ske på den svenska nationaldagen i onsdags. Och vilken invigning! Efter tre shots inom loppet av ett par timmar betitlar jag mig numera expert på denna ädla drink som endast har GT före sig i statusligan. Och som de sjöng, de där fjäderfäna! Smaken då? Well, Josefine förde med preussisk noggrannhet (det här är ett väldigt EU-förbrödrande inlägg) anteckningar på mina och Morgans omdömen efter varje omgång, och de går nu att studera i hennes egen bloggrapportering.

Och befläckandet? Tja, låt oss bara säga att picknicken ägde rum sittandes på ett av mina lakan, och att det åtminstone vid första shotstillfället, innan vi fått in den rätta citronavbitarknycken, var en särdeles kladdig och dreglande historia.

Överkurs 1: Lakanet ifråga hängdes en gång i tiden upp och användes som bakgrund när omslagsfotot skulle tas till ”Dannyboy & kärleken”. Efter onsdagens äventyr lär det förhoppningsvis inte medverka i några fler fotosessioner.

Överkurs 2: För tidigare äventyr i shotsens rike, check this out.

Överkurs 3: Efter att vi mobbat ut Josefine den där söndagen i vintras och meddelat att ingen vet vad fransk fågel är, gick hon hem och googlade. Här går att läsa vad hon tvingades inse.

En kommentar till “Fransk fågel (2)”

Kommentarer är stängda.