Post Format

”Twilight” kontra ”Quantum of solace”

Alltså nu bara spekulerar jag men:

Nya Bondfilmen ”Quantum of solace” fick för några veckor sedan 15-årsgräns av Statens biografbyrå. Filmbolaget överklagade till kammarrätten och fick rätt, åldersgränsen sänktes till elva strax innan premiären.

Stephenie Meyer-filmatiseringen ”Twilight” fick 15-årsgräns av Statens biografbyrå. Filmbolaget överklagade till kammarrätten och fick i dag avslag, åldersgränsen kvarstår.

Biografbyrån skrev i sin 15-årsmotivering för Bond att filmen innehöll ”ett stort antal blodiga nedskjutningar varav några med ren avrättningskaraktär. Våldsamma slagsmål med knivskärningar, en man som huggs med glasskärvor i ben och rygg samt man som huggs med yxa i foten”.

Biografbyrån skrev i sin 15-årsmotivering för ”Twilight” att filmen bland annat innehåller scener där ”vampyr misshandlar och torterar kvinna, mycket våldsamt slagsmål, kvinna drar spegelskärva ur sitt ben, vampyr eldas upp”.

I fallet med James Bond menade Kammarrätten att våldet i Bondfilmen var så uppenbart orealistiskt att ingen kunde ta skada av det. ”Varken längden eller intensiteten av dessa avsnitt kan anses vålla barn i åldersgränsen elva till femton år psykisk skada” skrev Kammarrätten och ändrade Biografbyråns beslut.

Men av ”Twilight” – som bygger på den första delen i en ungdomsboksserie – kan alltså kidsen ta skada menar Kammarrätten, och ändrar inte ursprungsbeslutet.

Nu till det som stör mig en smula:

”Twilight” riktar sig först och främst till tjejer. Bond riktar sig först och främst till killar. Jag vägrar tro – utan att ha sett ”Twilight” – att den skulle vara mer våldsam än ”Quantum of solace”. Kan det helt enkelt vara så enkelt som att Kammarrätten anser att sköra tonårstjejer inte tål våld lika bra som tuffa tonårskillar, och därför måste skyddas?

——

Uppdatering torsdag: Men de yngre tonårskidsen ger sig inte utan strid.

5 kommentarer

  1. Pingback: Terrorhuset.se » Barnförbjudna vampyrer som osar sex

Lämna ett svar

Markerade fält är obligatoriska *.