Post Format

Trött tv-motstånd

tv.jpgFörst läste jag Malte Perssons text i Expressen och blev störd över dess innehåll och tänkte om jag inte var så trött och seg skulle jag minsann skriva några rader till det alltid så kulturellt bespottade tv-mediets försvar. Men eftersom jag, som sagt, var trött och seg surfade jag istället vidare och såg snart till min förtjusning att Linna Johansson redan gjort jobbet.

UPPDATERING SÖNDAG: Jag gick inte ut och rumlade i går trots allt och är således mindre trött i skallen i dag. Så jag utvecklar vad som stör mig:

Det som irriterar mig med texten är att den mest bara återupprepar den finkulturellt accepterade sanningen att tv – ”dumburken” – skapar understimulans, är fördummande och ett slöseri med tid. Denna inställning grundar sig på – antar jag – att det finns och alltid har funnits skräp-tv i olika former samt att det inte anses stimulera fantasin på samma sätt som böcker eftersom någon annan redan har skapat bilderna åt dig.

Däremot blir man, som Linna Johansson skriver, förlöjligad av samma finkulturella sfär om man skulle våga hävda att litteratur är understimulerande och ett slöseri med tid. Detta trots att det finns en oändlig mängd skräplitteratur, och att man rent fysiskt utsätter sig för ungefär samma sak vare sig man läser eller tittar på tv. Ändå är det en finkulturell sanning att den ena aktiviteten berikar dig och den andra gör dig dum.

Det är alltså, hävdar jag i alla fall, av någon anledning finkulturellt okej att klumpa ihop ett väldigt mångfacetterad medium till påståendet det sänds så mycket skit på tv att jag inte vill befatta mig med det överhuvudtaget. Men skulle jag säga det trycks så mycket dumma böcker att jag inte vill befatta mig med litteratur överhuvudtaget, då blir jag idiotförklarad.

Det är det jag stör mig på.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Markerade fält är obligatoriska *.