Post Format

Test: Läsplattan Tolino Vision 2 slår Letto Frontlight på fingrarna

UPPDATERING AUGUSTI 2017: De senaste månaderna har det uppstått problem med Tolinos läsplattor i Sverige när det gäller kopieringsskyddade böcker som använder sig av Adobes DRM-system, det vill säga i princip alla e-böcker som lånas ut på svenska bibliotek. Det finns en lång tråd gällande detta i kommentarerna nedanför det här inlägget, som kan vara värd att studera innan ni i dag överväger ett köp av någon av Tolinos plattor i Sverige.

Jag har i flera års tid varit nyfiken på den tyska läsplattesatsningen Tolino, en familj läsplattor framtagna i samarbete av de tyska bokhandelskedjorna Thalia och Hugendubel samt Deutsche Telekom för att mota Amazon och deras Kindleplattor i grind. Sedan en tid finns några av Tolinoplattorna att köpa även i Sverige genom nätbutiken Cyberphoto. Jag kontaktade dem och frågade om jag kunde få låna ett exemplar för test. Några dagar senare damp Tolino Vision 2 ner i min brevlåda.

Eftersom jag tidigare i flera test tagit mig an den svenska marknadsledaren Adlibris Lettoläsplattor, valde jag att utvärdera Tolinon mot Adlibris nuvarande platta Letto Frontlight.

Rent storleksmässigt är Tolino Vision 2 och Adlibris Letto Frontlight ganska snarlika, Tolinon är en knapp centimeter högre än Letton som i sin tur är två millimeter bredare än Tolinon och i tjocklek är det dött lopp (Tolinons mått är 163x114x8 millimeter och Lettons 155x116x8 millimeter). Viktmässigt är skillnaden något större – Tolinon väger 174 gram och Letton 190.

Läsning

Tolino Vision 2 till vänster, Adlibris Letto Frontlight till höger. Skärmupplevelserna är väldigt snarlika.

Att Tolinon är två millimeter smalare på bredden än Letton kombinerat med att den har en mjuk form med rundade hörn och kanter samt ett gummiliknande ytskikt gör att Tolino Vision 2 är betydligt bekvämare att hålla än Adlibris kantiga platta, vars hörn ger såväl synliga som kännbara avtryck i handflatan när man hållit den ett tag särskilt vid enhandsfattning. De 16 gramen mindre i vikt är kanske inte så mycket att orda om, men jag vet inte, Tolinon ger tveklöst en lättare känsla överlag.

När jag recenserade Adlibris Letto Frontlight skrev jag en del om den i mitt tycke felaktigt placerade av/på-knappen i botten på plattan, som lätt gjorde att jag tappade plattan om jag höll den löst när jag klickade på knappen, jag hade inte för vana att hålla emot uppifrån. Tolino har valt den mer logiska placeringen på ovansidan vilket gör att det blir enklare att trycka eftersom plattan oftast vilar i ens handflata och ger ett naturligt spjärn, men inte heller här är jag riktigt nöjd, knappen sticker nämligen knappt alls ut och är lite svår att hitta innan man lärt sig dess placering (vilket man dock rätt snabbt gör).

Dessutom är det knappast nödvändigt att stänga av läsplattan manuellt om du bara ska lägga den ifrån dig för att sova, e-bläckstekniken med batteritid på över en månad gör att det batteri som hinner dras innan skärmsläckaren aktiveras är helt försumbart.

Tolino Vision 2 har betydligt mjukare former än Adlibris Letto Frontlight, såväl gällande valet av material som i de rundade kanterna.

Tolino Vision 2 har betydligt mjukare former än Adlibris Letto Frontlight, såväl gällande valet av material som i de rundade kanterna.

Till skillnad från Letton har Tolinon inga fysiska knappar för bläddring, utan man bläddrar endera genom att svepa på skärmen på känt smartphonemanér eller att man klickar eller snarare duttar på skärmen på den högra eller vänstra tredjedelen av den, samtidigt som ett dutt i mittersta tredjedelen tar fram val för text- och skärminställningar.

En tredje möjlighet för bläddring som jag inte har sett hos någon annan läsplatta tidigare är att man knackar till plattan lätt på baksidan, helst någonstans någorlunda centralt på plattan, jag har misslyckats några gånger när jag provat utåt kanten. I övrigt fungerar det dock felfritt, men ska du bläddra bakåt får du använda dig av de skärmbaserade metoderna.

Hårdvarumässigt är Tolino Vision 2 och Letto Frontlight rakt av jämförbara på papperet, de har båda en processor på 1 Ghz och 512 Mb internminne, men Tolinon känns mycket rappare vid praktisk användning, särskilt när man använder webbläsaren samt skriver in text. Det är visserligen fortfarande eoner av skillnad jämfört med att använda en surfplatta eller mobil, men jag får åtminstone inte smärre psykbryt av frustration för att tangentbordet inte hänger med när jag skriver på Tolinon, den hänger i alla fall nästan med.

Skärmmässigt är de identiska, 6 tum stora med 758×1024 pixlar vilket ger en upplösning på 213 dpi (som jämförelse kan nämnas att en ny iPad mini har 326 dpi). Upplösningen är lite för låg för att sägas vara av retinakvalitet, men jag tycker den är fullt acceptabel, jag upplever inte att jag ser några pixlar vid läsning.

Likt Letton använder sig Tolino Vision 2 av Carta-teknik för belysningen av skärmen när man läser utan sänglampan tänd (vilket jag i regel gör, har nästan alltid ett eller två små sovande barn vid min sida om kvällarna). Jag upplever att Tolinons ljus är lite mer ojämnt fördelat i den nedre skärmkanten än hos Letton, inte så att det direkt stör läsupplevelsen men det ser inte så snyggt ut, det liksom blöder in något mörkt från botten.

Eftersom Tolinon inte är anpassad för den svenska marknaden finns ingen koppling till någon svensk nätbokhandel så som Letton är kopplad till Adlibris e-boksbutik och ditt Adlibriskonto. Är du tysktalande har du dock möjlighet att koppla plattan till flera butiker som Hugendubel och Thalia, och det finns även någon schweizisk och italiensk butik att välja på. Du kan heller inte få svenska menyer i den, men engelska fungerar däremot fint.

Att surfa på Tolinon är inte direkt någon fröjd, men webbläsaren är i alla fall betydligt rappare än den Letton ståtar med.

Att surfa på Tolinon är inte direkt någon fröjd, men webbläsaren är betydligt rappare än den Letton ståtar med.

Trots avsaknad av direktkoppling till svensk e-boksbutik går det dock utmärkt att via webbläsaren köpa e-böcker från sajter som Adlibris Mondo, Bokon och Dito. Eller ja, ”utmärkt” är väl att ta i eftersom webbläsaren även om den trumfar Lettons fortfarande är väldigt trög jämfört med upplevelsen på en riktig surfplatta. Men den klarar i alla fall av (till skillnad från Letton) att spara användarnamn och lösenord vid inloggningar, så har man bara bokmärkt Adlibris Mondos startsida för e-böcker är det en rätt enkel procedur att köpa böcker från Adlibris på Tolinon även om det inte finns någon direktkoppling i plattan. Som inloggad kan du så klart även ladda ner dina tidigare köp från de olika nätbutikerna till plattan.

När det gäller hantering av böcker i ditt personliga bibliotek har Tolino en molnfunktionalitet jag ärligt talat inte har testat eftersom den enligt manualen främst är tänkt att användas som en molnbackup av de titlar du handlar hos de nätbokhandlare du kan direktansluta plattan till, men det ska också gå att ladda upp och ner dina andra e-böcker till Tolino Cloud-kontot. Du kan även koppla in plattan till en dator via micro-USB och dra och släppa ePub-, text- och pdf-filer den vägen.

Startsidan för det egna e-boksbiblioteket i Tolino Vision 2 kontra Adlibris Letto Frontlight.

Startsidan i Tolino Vision 2 kontra Adlibris Letto Frontlight.

En funktion som lyfts fram i marknadsföringen av Tolino Vision 2 är möjligheten att låna e-böcker från bibliotek direkt i plattan utan att behöva gå omvägen via sladdkoppling till en dator (vilket exempelvis krävs om du ska låna e-böcker till Letto Frontlight). Jag har testat att låna e-böcker från två olika bibliotek, Stockholms stadsbibliotek och Bibliotek i Norr (som har den frajsiga nätadressen bibblo.se). Inledningsvis hade jag en del problem när jag laddade ner från Norrbottens sajt, jag fick det föga klargörande felmeddelandet Cause of Adobe error: E_ADEPT_NO_TOKEN, men lån på Stockholms stadsbibliotek fungerade smärtfritt direkt (de äger för den också en rätt kaxig domän även om den bara dirigerar vidare till den egentliga sajten – biblioteket.se).

Några dagar senare när jag försökte igen fungerade det dock att låna direkt till Tolinon även via Bibliotek i Norrbotten, så kanske var det bara något tillfälligt. Jag var även i kontakt med Elib som sköter den tekniska biten av e-bokslånen för såväl Stockholms som Norrbottens bibliotek, och enligt dem borde det inte vara några skillnader, eftersom de båda biblioteken använder samma tekniska lösning.

En annan funktionalitet som Tolino Vision 2 ståtar med är vattentålighet. Då jag inte är någon badkarsbadare av rang har jag inte testat detta själv, men den ska enligt specifikationerna tåla att befinna sig på en meters vattendjup i en halvtimme utan att ta skada, så en snabb drulletappning ner i badet ska inte vara något problem.

Tolino Vision 2 i storleksjämförelse med en iPad Mini 2 samt en iPhone 6S. Notera den diskreta lilla detaljen som talar om var man kan hitta på-knappen på Tolinon (eftersom skärmen är av e-bläckstyp stängs den aldrig helt av och blir svart i viloläget).

Tolino Vision 2 i storleksjämförelse med en iPad Mini 2 samt en iPhone 6S. Notera den diskreta lilla detaljen som talar om var man kan hitta på-knappen på Tolinon (eftersom skärmen är av e-bläckstyp stängs den aldrig helt av och blir svart i viloläget).

Är då Tolino Vision 2 ett bra läsplatteköp? Ja, på det stora hela slår den Adlibris Letto Frontlight på fingrarna. Fördelarna den har är att den ligger skönare i handen med de mjuka kanterna och den något lättare vikten, den är rappare i menyer och vid surf och du kan låna e-böcker till den utan att behöva ta fram dator och micro-USB-kabel. Dessutom påstås den ha upp till sju veckors batteritid jämfört med Lettons en månad, men det tycker jag mer är en akademisk siffra, det beror mycket på i vilken utsträckning du använder skärmljuset samt hur ofta eller sällan du ställt in skärmen på att uppdateras vid bläddring.

Lettons fördel är så klart att den är anpassad till den svenska marknaden. Menyerna är på svenska, Bonniers svenska ordbok är förinladdad (Tolinon erbjuder bara ordböcker på de europeiska storspråken) och när du väl loggat in med ditt Adlibriskonto är det bara att börja shoppa loss i den inbyggda e-boksbutiken. Vill du handla böcker till Tolinon är det webbläsaren som gäller vilket är lite omständligare, även om det med hjälp av bokmärkta webbsidor samt sparade inloggningsuppgifter går ganska bra. Letton har därtill ett lägre försäljningspris och har flera gånger sålts i kampanjer där man fått med ett gäng relativt nya e-böcker på köpet. Något sådant erbjuds inte med Tolinon.

Läsupplevelserna är snarlika, skärmarna är i princip identiska och även om bläddring går till på olika sätt – Tolino Vision 2 har inga knappar längs kanterna som Letton utan man använder endera touchskärmen eller den särskilda baksidesknackningen – så ger det en likvärdig upplevelse.

Men om du struntar i priset och inte är intresserad av svenska menyer och butiksintegrering – vilken platta är då bäst? Mitt svar blir Tolino Vision 2. Det är inte utan att jag önskar att Adlibris hade vänt sig till Tolino i stället för franska Bookeen i jakten på sin läsplatta (Letto Frontlight är en försvenskad variant av Bookeens platta Cybook Muse Frontlight, och även föregångaren var en Cybookplatta).

Tolino Vision 2 köps i Sverige som sagt enklast via Cyberphoto, som förutom en nätbutik även har en fysisk butik i Umeå. De har också den nyligen släppta efterföljaren Tolino Vision 3 HD i utbudet, som via högre upplösning och mer frekvent skärmuppdatering ska ge en skarpare skärmupplevelse (jag tycker dock att redan skärmen på Tolino Vision 2 fungerar utmärkt för läsning).

279 kommentarer

 1. Lite nytt från Longshine!

  Dear Torbjörn,
  Martina is on holiday right now, but I know that she is in contact with the software company regarding your problem.
  In the past, we had the feeling that they did not care about your problem, they should do.. because only in Sweden this occurs.

  Now we realize, that other countries got the problem too, so they are forced to find a solution.
  We are very sorry, that you need to wait so long time for a final solution.
  Please understand, that we are only manufacturer of the Hardware. The “Deutsche Telekom” in the past and “Kobo” now gave us the order to produce the item with the determined features.
  So we have neither influence of the Software nor the Adobe DRM.
  However we push and try to help you, to find a solution.
  As soon as we receive any new information, we will let you know.

  Brgds

  Reply
  • Mattias Nowenwik

   19/09/2017 @ 8:27

   Det är just såna kommentarer som får åtminstone mig att underbygga mitt tålamod ytterligare lite till. 🙂 Vi hoppas på att detta inte är tomma ord allenast, utan istället, som det låter, ett seriöst påstående om hjälp i ärendet.

   /Mattias

   Reply
  • Mattias Nowenwik

   29/09/2017 @ 17:05

   Nu kanske! 🙂

   Betreff: WG: Tolino eReaders still not working in Sweden

   Hi Matthias,
   After my discussion with the Tolino software dptm., I am really happy to let you know, that the problem was found and will be solved with the next F/W update.

   Although we need to say, that this problem was not occurred by Tolino software but by the DRM Server of the public libraries.
   They offered a new DRM Server update where one compulsory field was missing, which was requested by our DRM client.
   With this new F/W update we will “ignore” this field and then it should work with out any problems.
   So please wait for the next update and everything should work ” hopefully” smoothly….
   If there still are any problems after the next firmware update, please let me know.

   Brgds

   Stefanie Koch
   LONGSHINE Technologie GmbH| European Head Office | An der Strusbek 9 | D-22926 Ahrensburg | Germany
   |Taiwan Head Quarter | No. 945 Boai Street | Jubei City | Taiwan 302
   |EAR Nr.:DE73316710 | Registergericht Ahrensburg: HRB3135 | Ust.: DE151364101
   |Office: +49 (0)4102 49220| Fax:+49 (0)4102 40109 | Direct:+49 (0)4102 4922 30 | Email: Stefanie.koch@longshine.de

   Reply
   • vet någon när man kan förvänta sig uppdaten?
    hälsningar
    Kirsten

 2. Mattias Nowenwik

  29/09/2017 @ 10:53

  Jag mailade Longshine igen för några dagar sedan, har inte hört något alls än.
  Vänligen
  Mattias

  Reply
 3. Wow, Äntligen verkar en lösningen på väg. Jag noterade att Tolino appen för Apple IOS uppdaterades idag, där går det att läsa mina e-böcker från biblioteket, men det gjorde det innan med som jag minns det. Tack för alla insatser som gjorts av alla inblandade på detta diskussionsforum. Nu håller vi tummarna lite till.

  Reply
 4. Torbjörn Svensson

  29/09/2017 @ 19:19

  Underbart! Mailade också Stefanie på Longshine för nån vecka sen. Får hoppas dom släpper F/W snart:-)

  Reply
 5. Bra jobbat allihopa. Jag testade precis att ladda ner tolino på Android telefonen och sedan öppna en acsm . Tyvärr fel.

  Reply
 6. Mattias Nowenwik

  30/09/2017 @ 22:52

  Vet inte hur ofta de släpper fw, men det är nog avhängigt på att den innehåller viktig ny funktionalitet eller felhavhjälpning. Dessvärre verkar inte “vår” bug tillhöra någon högre priolista… en ny version innan nyår hoppas jag är realistiskt?

  Reply
  • Mattias Nowenwik

   04/10/2017 @ 14:03

   Inom 4 veckor borde vi ha en ny FW!

   /Mattias

   Hi Matthias,
   Normally, we expect the new F/W within the next 4 weeks.
   Even if they know, that they fixed something, the new F/W should be online within this timetable.

   Brgds

   Stefanie Koch
   LONGSHINE Technologie GmbH| European Head Office | An der Strusbek 9 | D-22926 Ahrensburg | Germany
   |Taiwan Head Quarter | No. 945 Boai Street | Jubei City | Taiwan 302
   |EAR Nr.:DE73316710 | Registergericht Ahrensburg: HRB3135 | Ust.: DE151364101
   |Office: +49 (0)4102 49220| Fax:+49 (0)4102 40109 | Direct:+49 (0)4102 4922 30 | Email: Stefanie.koch@longshine.de

   Reply
 7. För kännedom,

  Jag blev lite otålig, så jag skickade e-post till Thalia.de
  ____________________

  Hi,
  I´ve heard some rumours that there is a new firmware on its way, for the Tolino e-book readers, that adress the issue with Swedish library books.

  Do have you have any news about that?

  Greetings, Einar

  ________________________________

  Fick detta svar idag 2017-10-26

  Dear Einar Berntsson,

  Thank you for your message.

  Currently we haven’t got any further information about that. Alternatively you can read this swedish library books on your computer or a smartphone as well.

  I feel sorry for that, and fingers crossed that a solution isn’t so far.

  Regards

  Your thalia.de-Team
  i. A. Therese Krzikalla
  ____________________________

  Reply
  • Torbjörn Svensson

   26/10/2017 @ 19:20

   Skönt att hon kommer med lite alternativa lösningar 🙂 Hoppas det bara är en vecka kvar innan det kommer ny FW.

   Reply
 8. Mattias Nowenwik

  27/10/2017 @ 13:45

  Fortsatt hopp. Jag skrev till Stefanie och ifrågasatte igen och något från Tolino svarade följande:

  Hallo Matthias,

  the information is from Thalia ( your Bookshop) not from Tolino

  its possible they don’t have the information from that.

  we are waiting for the update every day…..

  Best regards

  Tolino Team

  Martina Curth

  Reply
 9. Någon som sett till ny FW??
  Den 4: oktober lovade ju Longshine en lösning inom fyra veckor?!

  Reply
  • Mattias Nowenwik

   22/11/2017 @ 16:18

   Kollade med Longshine för ett par v sedan. De väntar tydligen lika ivrigt som vi på denna FW. Så det är nog på g…

   Reply
   • Tack Mattias!
    Vem/ vilka är det som Longshine väntar på? Jag trodde det var Longshine som skulle skapa ny FW. Alltför många inblandade i vårt problem, verkar det som.

   • Mattias Nowenwik

    22/11/2017 @ 22:30

    Sorry, fel av mig. Jag menar att Tolino väntar på FW från Longshine. Som sagt, för många inblandade i denna bug… 🙂

 10. Torbjörn Svensson

  23/11/2017 @ 7:11

  Mattias. Longshine gör bara hårdvaran enligt ett mail från Stefanie. Martina jobbar också på Longshine. Jag frågade Stefanie vilket företag som gjorde FW men hon svarade inte på det, detta var i mitten på september. Tycker att det är lite underligt att man nu är 3 veckor sena med (totalt 7 veckor) FW. Har skickat en fråga igen vem som gör FW till plattan.

  Reply

Kommentera

Markerade fält är obligatoriska *.