Post Format

Test: Läsplattan Tolino Vision 2 slår Letto Frontlight på fingrarna

UPPDATERING AUGUSTI 2017: De senaste månaderna har det uppstått problem med Tolinos läsplattor i Sverige när det gäller kopieringsskyddade böcker som använder sig av Adobes DRM-system, det vill säga i princip alla e-böcker som lånas ut på svenska bibliotek. Det finns en lång tråd gällande detta i kommentarerna nedanför det här inlägget, som kan vara värd att studera innan ni i dag överväger ett köp av någon av Tolinos plattor i Sverige.

Jag har i flera års tid varit nyfiken på den tyska läsplattesatsningen Tolino, en familj läsplattor framtagna i samarbete av de tyska bokhandelskedjorna Thalia och Hugendubel samt Deutsche Telekom för att mota Amazon och deras Kindleplattor i grind. Sedan en tid finns några av Tolinoplattorna att köpa även i Sverige genom nätbutiken Cyberphoto. Jag kontaktade dem och frågade om jag kunde få låna ett exemplar för test. Några dagar senare damp Tolino Vision 2 ner i min brevlåda.

Eftersom jag tidigare i flera test tagit mig an den svenska marknadsledaren Adlibris Lettoläsplattor, valde jag att utvärdera Tolinon mot Adlibris nuvarande platta Letto Frontlight.

Rent storleksmässigt är Tolino Vision 2 och Adlibris Letto Frontlight ganska snarlika, Tolinon är en knapp centimeter högre än Letton som i sin tur är två millimeter bredare än Tolinon och i tjocklek är det dött lopp (Tolinons mått är 163x114x8 millimeter och Lettons 155x116x8 millimeter). Viktmässigt är skillnaden något större – Tolinon väger 174 gram och Letton 190.

Läsning

Tolino Vision 2 till vänster, Adlibris Letto Frontlight till höger. Skärmupplevelserna är väldigt snarlika.

Att Tolinon är två millimeter smalare på bredden än Letton kombinerat med att den har en mjuk form med rundade hörn och kanter samt ett gummiliknande ytskikt gör att Tolino Vision 2 är betydligt bekvämare att hålla än Adlibris kantiga platta, vars hörn ger såväl synliga som kännbara avtryck i handflatan när man hållit den ett tag särskilt vid enhandsfattning. De 16 gramen mindre i vikt är kanske inte så mycket att orda om, men jag vet inte, Tolinon ger tveklöst en lättare känsla överlag.

När jag recenserade Adlibris Letto Frontlight skrev jag en del om den i mitt tycke felaktigt placerade av/på-knappen i botten på plattan, som lätt gjorde att jag tappade plattan om jag höll den löst när jag klickade på knappen, jag hade inte för vana att hålla emot uppifrån. Tolino har valt den mer logiska placeringen på ovansidan vilket gör att det blir enklare att trycka eftersom plattan oftast vilar i ens handflata och ger ett naturligt spjärn, men inte heller här är jag riktigt nöjd, knappen sticker nämligen knappt alls ut och är lite svår att hitta innan man lärt sig dess placering (vilket man dock rätt snabbt gör).

Dessutom är det knappast nödvändigt att stänga av läsplattan manuellt om du bara ska lägga den ifrån dig för att sova, e-bläckstekniken med batteritid på över en månad gör att det batteri som hinner dras innan skärmsläckaren aktiveras är helt försumbart.

Tolino Vision 2 har betydligt mjukare former än Adlibris Letto Frontlight, såväl gällande valet av material som i de rundade kanterna.

Tolino Vision 2 har betydligt mjukare former än Adlibris Letto Frontlight, såväl gällande valet av material som i de rundade kanterna.

Till skillnad från Letton har Tolinon inga fysiska knappar för bläddring, utan man bläddrar endera genom att svepa på skärmen på känt smartphonemanér eller att man klickar eller snarare duttar på skärmen på den högra eller vänstra tredjedelen av den, samtidigt som ett dutt i mittersta tredjedelen tar fram val för text- och skärminställningar.

En tredje möjlighet för bläddring som jag inte har sett hos någon annan läsplatta tidigare är att man knackar till plattan lätt på baksidan, helst någonstans någorlunda centralt på plattan, jag har misslyckats några gånger när jag provat utåt kanten. I övrigt fungerar det dock felfritt, men ska du bläddra bakåt får du använda dig av de skärmbaserade metoderna.

Hårdvarumässigt är Tolino Vision 2 och Letto Frontlight rakt av jämförbara på papperet, de har båda en processor på 1 Ghz och 512 Mb internminne, men Tolinon känns mycket rappare vid praktisk användning, särskilt när man använder webbläsaren samt skriver in text. Det är visserligen fortfarande eoner av skillnad jämfört med att använda en surfplatta eller mobil, men jag får åtminstone inte smärre psykbryt av frustration för att tangentbordet inte hänger med när jag skriver på Tolinon, den hänger i alla fall nästan med.

Skärmmässigt är de identiska, 6 tum stora med 758×1024 pixlar vilket ger en upplösning på 213 dpi (som jämförelse kan nämnas att en ny iPad mini har 326 dpi). Upplösningen är lite för låg för att sägas vara av retinakvalitet, men jag tycker den är fullt acceptabel, jag upplever inte att jag ser några pixlar vid läsning.

Likt Letton använder sig Tolino Vision 2 av Carta-teknik för belysningen av skärmen när man läser utan sänglampan tänd (vilket jag i regel gör, har nästan alltid ett eller två små sovande barn vid min sida om kvällarna). Jag upplever att Tolinons ljus är lite mer ojämnt fördelat i den nedre skärmkanten än hos Letton, inte så att det direkt stör läsupplevelsen men det ser inte så snyggt ut, det liksom blöder in något mörkt från botten.

Eftersom Tolinon inte är anpassad för den svenska marknaden finns ingen koppling till någon svensk nätbokhandel så som Letton är kopplad till Adlibris e-boksbutik och ditt Adlibriskonto. Är du tysktalande har du dock möjlighet att koppla plattan till flera butiker som Hugendubel och Thalia, och det finns även någon schweizisk och italiensk butik att välja på. Du kan heller inte få svenska menyer i den, men engelska fungerar däremot fint.

Att surfa på Tolinon är inte direkt någon fröjd, men webbläsaren är i alla fall betydligt rappare än den Letton ståtar med.

Att surfa på Tolinon är inte direkt någon fröjd, men webbläsaren är betydligt rappare än den Letton ståtar med.

Trots avsaknad av direktkoppling till svensk e-boksbutik går det dock utmärkt att via webbläsaren köpa e-böcker från sajter som Adlibris Mondo, Bokon och Dito. Eller ja, ”utmärkt” är väl att ta i eftersom webbläsaren även om den trumfar Lettons fortfarande är väldigt trög jämfört med upplevelsen på en riktig surfplatta. Men den klarar i alla fall av (till skillnad från Letton) att spara användarnamn och lösenord vid inloggningar, så har man bara bokmärkt Adlibris Mondos startsida för e-böcker är det en rätt enkel procedur att köpa böcker från Adlibris på Tolinon även om det inte finns någon direktkoppling i plattan. Som inloggad kan du så klart även ladda ner dina tidigare köp från de olika nätbutikerna till plattan.

När det gäller hantering av böcker i ditt personliga bibliotek har Tolino en molnfunktionalitet jag ärligt talat inte har testat eftersom den enligt manualen främst är tänkt att användas som en molnbackup av de titlar du handlar hos de nätbokhandlare du kan direktansluta plattan till, men det ska också gå att ladda upp och ner dina andra e-böcker till Tolino Cloud-kontot. Du kan även koppla in plattan till en dator via micro-USB och dra och släppa ePub-, text- och pdf-filer den vägen.

Startsidan för det egna e-boksbiblioteket i Tolino Vision 2 kontra Adlibris Letto Frontlight.

Startsidan i Tolino Vision 2 kontra Adlibris Letto Frontlight.

En funktion som lyfts fram i marknadsföringen av Tolino Vision 2 är möjligheten att låna e-böcker från bibliotek direkt i plattan utan att behöva gå omvägen via sladdkoppling till en dator (vilket exempelvis krävs om du ska låna e-böcker till Letto Frontlight). Jag har testat att låna e-böcker från två olika bibliotek, Stockholms stadsbibliotek och Bibliotek i Norr (som har den frajsiga nätadressen bibblo.se). Inledningsvis hade jag en del problem när jag laddade ner från Norrbottens sajt, jag fick det föga klargörande felmeddelandet Cause of Adobe error: E_ADEPT_NO_TOKEN, men lån på Stockholms stadsbibliotek fungerade smärtfritt direkt (de äger för den också en rätt kaxig domän även om den bara dirigerar vidare till den egentliga sajten – biblioteket.se).

Några dagar senare när jag försökte igen fungerade det dock att låna direkt till Tolinon även via Bibliotek i Norrbotten, så kanske var det bara något tillfälligt. Jag var även i kontakt med Elib som sköter den tekniska biten av e-bokslånen för såväl Stockholms som Norrbottens bibliotek, och enligt dem borde det inte vara några skillnader, eftersom de båda biblioteken använder samma tekniska lösning.

En annan funktionalitet som Tolino Vision 2 ståtar med är vattentålighet. Då jag inte är någon badkarsbadare av rang har jag inte testat detta själv, men den ska enligt specifikationerna tåla att befinna sig på en meters vattendjup i en halvtimme utan att ta skada, så en snabb drulletappning ner i badet ska inte vara något problem.

Tolino Vision 2 i storleksjämförelse med en iPad Mini 2 samt en iPhone 6S. Notera den diskreta lilla detaljen som talar om var man kan hitta på-knappen på Tolinon (eftersom skärmen är av e-bläckstyp stängs den aldrig helt av och blir svart i viloläget).

Tolino Vision 2 i storleksjämförelse med en iPad Mini 2 samt en iPhone 6S. Notera den diskreta lilla detaljen som talar om var man kan hitta på-knappen på Tolinon (eftersom skärmen är av e-bläckstyp stängs den aldrig helt av och blir svart i viloläget).

Är då Tolino Vision 2 ett bra läsplatteköp? Ja, på det stora hela slår den Adlibris Letto Frontlight på fingrarna. Fördelarna den har är att den ligger skönare i handen med de mjuka kanterna och den något lättare vikten, den är rappare i menyer och vid surf och du kan låna e-böcker till den utan att behöva ta fram dator och micro-USB-kabel. Dessutom påstås den ha upp till sju veckors batteritid jämfört med Lettons en månad, men det tycker jag mer är en akademisk siffra, det beror mycket på i vilken utsträckning du använder skärmljuset samt hur ofta eller sällan du ställt in skärmen på att uppdateras vid bläddring.

Lettons fördel är så klart att den är anpassad till den svenska marknaden. Menyerna är på svenska, Bonniers svenska ordbok är förinladdad (Tolinon erbjuder bara ordböcker på de europeiska storspråken) och när du väl loggat in med ditt Adlibriskonto är det bara att börja shoppa loss i den inbyggda e-boksbutiken. Vill du handla böcker till Tolinon är det webbläsaren som gäller vilket är lite omständligare, även om det med hjälp av bokmärkta webbsidor samt sparade inloggningsuppgifter går ganska bra. Letton har därtill ett lägre försäljningspris och har flera gånger sålts i kampanjer där man fått med ett gäng relativt nya e-böcker på köpet. Något sådant erbjuds inte med Tolinon.

Läsupplevelserna är snarlika, skärmarna är i princip identiska och även om bläddring går till på olika sätt – Tolino Vision 2 har inga knappar längs kanterna som Letton utan man använder endera touchskärmen eller den särskilda baksidesknackningen – så ger det en likvärdig upplevelse.

Men om du struntar i priset och inte är intresserad av svenska menyer och butiksintegrering – vilken platta är då bäst? Mitt svar blir Tolino Vision 2. Det är inte utan att jag önskar att Adlibris hade vänt sig till Tolino i stället för franska Bookeen i jakten på sin läsplatta (Letto Frontlight är en försvenskad variant av Bookeens platta Cybook Muse Frontlight, och även föregångaren var en Cybookplatta).

Tolino Vision 2 köps i Sverige som sagt enklast via Cyberphoto, som förutom en nätbutik även har en fysisk butik i Umeå. De har också den nyligen släppta efterföljaren Tolino Vision 3 HD i utbudet, som via högre upplösning och mer frekvent skärmuppdatering ska ge en skarpare skärmupplevelse (jag tycker dock att redan skärmen på Tolino Vision 2 fungerar utmärkt för läsning).

361 kommentarer

 1. Mattias Nowenwik

  03/06/2017 @ 11:38

  Ja. Vore kanon om du försökte med det. Jag hamnar fel varje gång jag har försökt göra en felanmälan på Adobes webbsida.
  /Mattias

  Reply
 2. Torbjörn Svensson

  03/06/2017 @ 13:14

  Ja du Mattias! Det gick ju så där. Inte en mailadress hittades, endast en chatt som var stängd. Eller söka i användarforum, Adobe kan vi nog räkna bort att få nån hjälp från. Jag har mailat Longshine igen och beskrivit mitt problem och bifogat alla mail från Weltbild. Läste i manualen nu att all reklamation ska gå igenom Longshine, tänkte på vad dom skrev till dig Mattias, att återförsäljaren ska ta det! Vi kanske också ska kontakta Kobo? Dom äger ju Tolino nu. Ska kolla det också.

  Reply
  • Mattias Nowenwik

   03/06/2017 @ 19:17

   Bra idé! Men för att kontakta Kobo verkar man behöva en “kobo-mailadress”. Dvs de vill väl att man har köpt sin enhet direkt från dem för att de över huvud taget ska bemöda sig om att ta emot klagomål. Eller finns det något annat sätt att kontakta Kobo än vad jag har hittat?

   Reply
 3. Mattias Nowenwik

  03/06/2017 @ 13:52

  Jättebra att vi är några som ligger på det borde ge frukt snart får man hoppas….

  Reply
 4. Hej,

  Noterade en annan sak idag. Jag brukar oftast använda “Tolino cloud” för att flytta min e-böcker till min Tolino 3 HD. Men nu testade jag att anluta den till min dator (Mac OSX Sierra 10.12.5), Tolinon dyker upp i filhanteraren “Finder” utan problem. Men programmet Adobe digital editions ver 4.5.4 (senaste) crashar. Ända sättet att få Adobe Digital Editions 4.5.4 att fungera på min Mac, är att koppla bort Tolinon från USB porten. Så var det inte innan Tolino SW ver 10.0.1 .
  Har ni andra likande erfarenheter med Tolino vs Adobe digital editions?

  Reply
 5. Torbjörn Svensson

  04/06/2017 @ 10:18

  Du har rätt Mattias, hittar ingen mailadress till Kobo. Einar! Jag använder egentligen inte ADE för att ladda över böcker till Tolinon men har testat det nu och det fungerar hos mig på PC.

  Reply
  • Mattias Nowenwik

   04/06/2017 @ 13:45

   Einar! Jag använder inte heller ADE för att ladda över böcker till Tolinon, eftersom det är mycket enklare bara kopiera ascm-filen till Downolad-foldern på Tolino (via wifi eller USB) och låta Tolino sköta nedladdningen av boken. Men jag har också testat ADE (både version 2, 3 och 4) och det fungerar hos mig. Emellertid kör jag PC.

   Reply
 6. Gjorde en reset på min Tolino 3 HD , och så kunde den kommunicera med ADE på Macen igen. Men låna ePub böcker fungera inte i Tolinon, kan öppna dem i Adobe Digital Editions på Mac, men väl över i Tolinon blir det:
  “Error loading file .Damaged. Please contact customer service”

  Lånade en PDF bok på biblioteket med begränsad lånetid, för att testa, den fungerade OK.

  Har skickat info till inblandade parter igen, och undrat hur det går. Thalia säger att deras IT avdelning jobbar på saken.

  Reply
 7. Mattias Nowenwik

  04/06/2017 @ 23:24

  Jag förslår att vi alla skickar en felrapport till Kobo (Kobo Rakuten Inc som tydligen äger Tolino enligt en tysk forumsida jag just nu bombarderar med problemet vi har). Gå i på https://kobo.frontlinesvc.com/app/lanpag?utm_source=onestore . Jag valde där Storbritannien eftersom Sverige inte finns med. Där det efterfrågas en Kobo account e-mail addresse skrev jag min vanliga e-mailadress. Och jag fick en notifierning om att de tagit emot mitt meddelande. Får se om de svarar också …

  Reply
 8. Mattias Nowenwik

  05/06/2017 @ 8:09

  Bra ebn!

  Jag efterfrågar firmware 1.9.4. Har någon tillgång till den filen (update.zip)? Det ligger (så klart) bara senaste firmwaren tillgängligt på Tolinos uppdateringssida.

  Jag skulle vilja testa om det kanske är så att det fungerar med den firmwaren, trots att det inte fungerar med 10.0.1 eller den som ligger som backup i min Tolinos eprom (1.7.8). Jag är inte helt säker på att det faktiskt har fungerat med 1.7.8 (plattan kanske var uppdaterad till någon senare variant när jag köpte den), vilket i så fall skulle förklara varför det inte fungerar med en fabriksåterställning av plattan …

  /Mattias

  Reply
 9. Torbjörn Svensson

  05/06/2017 @ 10:52

  Då ska jag maila det också! Jag får kolla när jag kommer hem vad jag fick för några filer när jag laddade hem från Tolinos sida, nu har vi inte samma platta så det kanske är olika firmware./Tobbe

  Reply
 10. Torbjörn Svensson

  05/06/2017 @ 18:01

  Mailade Kobo nu också! Får inget svar från Longshine som ska sköta reklamationen på Tolino. Har mailat 3 gånger nu. Lite segt, Weltbild har ju svarat omgående.

  Reply
 11. Mattias Nowenwik

  05/06/2017 @ 18:28

  Jag har mailat weltbild, väntar svar. Långsint har jag ännu inte mejlat. Har du en epostadress till dem, eller är det webformulär som gäller där också?

  Reply
 12. Hej,

  Jag provade med en fabriksåterställning till version 1.7.1, men det hade ingen positiv inverkan.

  Reply
 13. Torbjörn Svensson

  06/06/2017 @ 12:14

  Fick just nu svar från Longshine! Dom hänvisar till Adobe då det är DRM som skapar problem. Har skickat alla mina mail med Weltbild samt svarat att det funkar på andra läsare men inte med Tolino och bett att dom testar själva att låna eller köpa DRM böcker. Om jag tror att det är något med plattan så ska jag skicka in den till dom i originalkartong, vad bra att jag städade undan kartongen för 3 månader sen 🙁 Lite tråkigt då alla bara slår ifrån sig och inte kan testa själva, speciellt på supportfunktionerna.

  Reply
 14. Torbjörn Svensson

  06/06/2017 @ 12:34

  Nu ligger även Longshine på Telekom, dom har skickat det till software department och väntar på svar. Håller tummarna!

  Reply
 15. Mattias Nowenwik

  06/06/2017 @ 16:54

  Bra! Fick svar från Thalia:

  Dear Mr Mowenwik,

  thank you for your message.

  So far, our IT was not yet able to find a solution for the problem with ebooks from Swedish libraries. There is no general incompatibility between adobe protected eBooks and the Tolino reader which makes it very difficult to find the error. If you buy eBooks which are protected with Adobe DRM you can read them as always on your Tolino.

  If the person from Germany has the same problem but wit eBooks from a German library, please can this person contact us directly? Because so far no other German user of the Tolino who is using eBooks from libraries has contacted us so far, only from Sweden!

  Of course, as soon as we receive news we will inform you immediately.

  Kind regards,

  Your thalia.de-Team
  p.p. Tobias Meyer-Zurwelle

  Jag ska försöka koordinera tysken så att han skickar till Thaila.de också.. ..

  Reply
  • Ett oerhört svagt svar från Thalia, som visar att de inte tar ansvar.
   Hittills mest en massa snack från alla ansvariga.
   Kommer vi att få ordning på detta?
   Hur går vi vidare?
   Jag har skrivit korrekta brev, affärsfomulerade, inga dåliga ord eller tankar åt det hållet i mina brev, bara konstruktivt och riktig engelska; ingen svarar trots automatsvar om att de skall!!
   /ebh

   Reply
 16. Torbjörn Svensson

  06/06/2017 @ 20:27

  Gött Mattias! Det enda jag inte förstår är att det verkar funka för dom att köpa DRM böcker men det har ju Axiell prövat och det funkar ju inte.

  Reply
 17. Torbjörn Svensson

  06/06/2017 @ 21:25

  Fick svar från Kobo nu! Samma avaktivera och aktivera ADE som testats några gånger nu. Kobo har ju haft problem med detta sen 2012, hur kan man inte lyckas lösa det?

  Reply
 18. Mattias Nowenwik

  06/06/2017 @ 22:06

  Jag vill inte använda, och har aldrig använt ADE för att föra över böcker. Så det är ingen lösning på problemet… Suck. Och jag har senaste veckorna ändå testat samtliga tillgängliga versioner av ADE (2,3 & 4) utan gott resultat….

  Reply
 19. Torbjörn Svensson

  07/06/2017 @ 8:08

  Samma här, skickade svar igen till dom att det ska fungera i läsaren hos Tolino. Ska testa att köpa en engelsk bok med DRM ikväll och se om den fungerar att öppna. Mattias, har du länken till tysken så kan jag skicka den vidare till Longshine så dom ser att det inte fungerar i Tyskland heller. Det verkar ju som dom inte testar nåt själva.

  Reply
  • Kan inte det här med bokstavsförkortningarna (och det har varit några på denna tråd). Vänligen, kan någon berätta DRM?? ADE?? eprom??
   /ebh

   Reply
 20. Mattias Nowenwik

  07/06/2017 @ 8:34

  Drm – Digital Rights Management (kopieringsskydd)
  ADE – Adobe Digital Edition (bibliotek på t. Ex. Datorn där ePub hanteras.)
  Eprom – erasable programmable read-only memory (där backup för recovery sparas)

  Reply
  • Tack.
   Fortsätter följa tråden, men kommer av olika skäl inte kunna vara aktivt skrivande eller agerande förrän senare i sommar.
   /ebh

   Reply
 21. Mattias Nowenwik

  07/06/2017 @ 8:38

  Länken till tråden i tyska forumet. Det verkar inte vara exakt samma problem tyvärr…
  Men nån som har vägarna förbi Stockholm borde skaffa lånekort på Goethe-institute biblioteket för att kunna ladda ned ryska ePub och testa med.

  Reply
  • Torbjörn Svensson

   07/06/2017 @ 8:51

   Ok, jag testar med ett köp ikväll så får vi se. Om du får nån respons ebh, så får du gärna lägga upp det här om du har möjlighet.

   Reply
 22. För kännedom:

  6 juni 2017 kl. 13:47 skrev info@thalia.de:

  Dear Einar,

  thank you for your mail.

  We have informed our IT-department who will check, if there is a connection to the problem with Swedish library books.

  But since I can recreate that behaviour on my own PC I think, this is something else and there is no connection to the other phenomenon because this happened also to customers with different models of the Tolino.

  We keep you informed as soon we receive news from our IT.

  Kind regards,

  Your thalia.de-Team
  p.p. Tobias Meyer-Zurwelle

  Reply
 23. Torbjörn Svensson

  07/06/2017 @ 20:09

  Köpte en engelsk bok via Bokus nu. DRM skydd på den, så jag laddade ned den på plattan och då gjorde den testet med Adobe Id, det tog lite längre tid an vanligt men sen funkade det att läsa den. Prövade då att låna en bok, samma fel som tidigare. Ebh, testade Axiell att köpa nån utländsk DRM skyddad bok? Verkar ju skumt att det fungerar att köpa böcker men inte låna. Är det skillnad på hur det fungerar med DRM från Axiell eller när man köper?

  Reply
  • Inget sånt på Axiell.
   Såg att Letto Frontlight funkade med stadsbiblioteket, men inte Tolinon.

   Reply
 24. Mattias Nowenwik

  07/06/2017 @ 21:15

  Bra test! Jag tror att “28dagarsregeln” är inbakat i DRM, vilket inte finna ned i köpeböcker. Men know helt säker. Man borde skaffa ett Goethe-lånekort och testa låna tyska böcker från onleihe.de. Där tror jag det ligger samma regel med i DRM…

  Reply
  • Torbjörn Svensson

   07/06/2017 @ 22:26

   Det låter som en vettig förklaring. Läste på din länk, fanns det möjlighet att testa via Goethe? Axiell kanske har möjlighet att testa.

   Reply
 25. Mattias Nowenwik

  07/06/2017 @ 22:33

  Det vore det bästa. Men undrar om Axiell orkar skaffa lånekort (måste göras på plats personligen) och börja testa. Se har ju inte ens en Tolino att testa med.

  Reply
 26. Fått bif svar idag. (v g se nedan). Ingen tar ansvar konstaterar jag åter.
  /ebh
  ______________________________________________________________________________Recently you requested personal assistance from our on-line support
  center. Below is a summary of your request and our response.

  If this issue is not resolved to your satisfaction, you may reopen it within the next 10 days.

  Thank you for allowing us to be of service to you.

  —————————————————————
  Subject
  —————————————————————
  Tolino 2
  Discussion Thread
  —————————————————————
  Response By Email (Clark T) (06/08/2017 04:41 AM)
  Hi,
  Thank you for contacting Rakuten Kobo Customer Care. We apologize for any inconvenience,

  Please contact to Tolino directly in order to resolve the software issue of your Tolino eReader.

  If you require further assistance, please simply respond to this email.

  Your reference number is 170605-000367

  For general inquiries please visit us at http://www.kobo.com/help http://www.kobo.com/help

  Sincerely,

  The Kobo Team

  Reply
  • Torbjörn Svensson

   08/06/2017 @ 17:14

   Japp så är det! Däremot så ringde jag och pratade med Axiell idag ang mitt köp av utländsk DRM skyddad ebok, dom har också försökt men inte lyckats så det funkar tydligen lite slumpvis med detta. Han lovade att prata med IT avdelning så att dom ligger på Adobe angående våra problem. Tur att jag har köpt lite böcker det senaste 🙂

   Reply
 27. För kännedom.
  Fick svar idag från Cyberphoto, på ett ärende jag skickade in 30/5

  ___________
  Hej!
  Beklagar att ni inte fått svar tidigare. Vi har felanmält detta till flera instanser, Bibliotekets leverantör av böcker, Tolino, Våran leverantör samt företaget som gjort programvaran i läsplattan och alla parter jobbar på en lösning men det tar tid för dom då alla ska ta in sin egen information och felsöka, till exempel har vi behövt låna en bok till varje instans så att dom själva kan felsöka från nedladdning. Thalia har vi inte kontakt med då jag tror att dom bara hanterar det tyska biblioteksväsendet.

  hursomhelst beklagar vi självklart att plattan inte fungerar som ni önskar men det jobbas som sagt på det från flera håll.
  Med vänliga hälsningar

  CyberPhoto AB
  Besöksadress: Gräddvägen 5 Umeå
  Postadress: Box 1226, 901 22 Umeå
  Telefon: 090 – 200 70 00
  ________________

  Reply
  • Om jag fattat det rätt är det problem med att ladda ned och läsa e-böcker från stadsbiblioteket. Har ingen egen Tolino så jag vet inte. Men jag har blivit upplyst om att det är problem.

   Det finns två olika strategier för att lösa detta. Den första är att försöka kontakta Stadsbiblioteket, Tolino, Kobo, Axiell Media, Adobe …… m.m. Om jag förstått kommentarerna har det ännu inte givit resultat.

   Den andra strategin är att ta bort kopieringsskyddet (DRM) och sen ha evig tillgång till böcker lånade på stadsbiblioteket. Det är den enklaste av lösningar tills en lösning enligt första strategi är åstadkommen.

   Om någon är intresserad kan jag skicka en bok som är lånad från stadsbiblioteket för länge sedan och som jag inte kan läsa i ADE utan processning men efter att ha tagit bort DRMen är läsbar i ADE ochCalibre.

   Att ta bort DRM är en mycket enkel process men det kräver ett extra steg.

   Reply
  • Glömde nämna att jag givetvis gärna skriver en enkel instruktion om hur man gör för att eliminera DRM. Men det kanske ni redan förstod.

   Reply
 28. Mattias Nowenwik

  09/06/2017 @ 6:53

  Hej @Trenter, jag vore mycket intresserad av en sådan lösning tills någon lyckas få till trubblet med DRM på Tolino. Har du en liten förklaring hur man gör får du gärna skicka den till

  Bisonium1(at) yahoo.se

  Jag har inte lyckats med den proceduren…
  Vänligen
  Mattias

  Reply
  • Jag har fått bekräftat att en gammal bok kan jag ta bort DRM på med metoden. Jag har nu “tvättat” en nyligen lånad bok. Om någon vill testa att ladda in den i en Tolino får vi veta om metoden fungerar även på nya böcker. Skriv bara en e-mailadress så skickar jag en bok.

   Vore intressant att veta om Einars invändning håller. Det kan vara så att vi gjort på olika sätt.

   Reply
 29. Hej,

  Fyi.

  Jag har provat med att ta bort DRM.

  Jag har tidigare tagit bort DRM, när jag känt mig stressad av 28 dagarslånet, då funkade det.

  Om jag nu lånar en ny bok, och tar bort DRM, så får jag fortfarande samma fel i min Tolino 3 HD, både mrd firmware 2.7 och 10.0. mao, att ta bort DRM har inte löst problemet för mig på min Tolino

  Reply
  • Tyvärr hade du rätt. När jag tar bort DRM på filer som laddats ned nyligen funkar det inte på Tolino. Tyder på att felet är i Tolinon. Kommer fortsätta i två steg. Det ena är att ge Tolino komplett underlag så de kan jämföra en gammal och en ny fil. Då finns en chans att de kan hitta vad som är fel.

   Kommer också kontrollera med DRM-eliminerare om det finns något ytterligare att göra. Detta tar i alla mer än en vecka. Meddelar om jag når något resultat. Som det är nu är felet kvarstående.

   Reply
   • Mattias Nowenwik

    09/06/2017 @ 23:36

    Vi måste få Tolino-teamet att inse detta, hoppas de börjar lyssna snart. Jättebra att du @Trenter ger dem påstötningar och dessutom underlag att testa sitt system ytterligare. Det är borde inte vara extremt svårt att se vad som gick sönder i senaste fw-releasen hos Tolino. Särskilt inte om de nu får två filer att jämföra. Jag har hur som helst inte tappat hoppet än. 🙂

    Jag prövade att på nytt ladda ned boken som faktiskt fungerade. Jag hittade tyvärr inte samma utgåva, varken på stadsbiblioteket eller på Sollentuna bibliotek men men … Jag gjorde i a f en merge-jämförelse av filernas innehåll, men där var tyvärr för stora skillnader dem emellan för att kunna se den avgörande skillnaden. Om jag skulle hitta samma utgåva av ePuben och ladda ned den på nytt så kan jag fortsätta jämförelserna. Men det gör kanske ingen nytta även ifall jag finner skillnaden, eftersom Tolino inte verkar jobba på problemet just nu. 🙁

    Men vi ger inte upp förrän detta gar löst sig! Nu god natt här.
    /Mattias

 30. Mattias Nowenwik

  09/06/2017 @ 18:11

  Jag har testat med din ny-tvättade fil @Trenter. Den fungerar tyvärr inte fär mig. Någon annan som lyckats?

  Reply
  • Torbjörn Svensson

   11/06/2017 @ 12:14

   Fungerar med bok publicerad 2014 men inte med bok från 2016. Ska testa några fler. Det här är skumt!

   Reply
 31. Mattias Nowenwik

  11/06/2017 @ 14:29

  Intressant! Är den bok som publicerades 2014 nedladdad nu eller en som du laddade ned för 3 år sedan?

  Reply
 32. Mina iaktagelser, som ni andra kanske redan känner till. ( med risk för att verka tjatig. Jag skickar också info till berörda leverantörer)

  Alla böcker som jag lånat på biblioteket och laddat hem tidigare (upplever som det var i tid när Tolino sw ver 10.0 kom ungefär……kanske 2-3 månader sedan) fungerar helt OK. Både med DRM, och när DRM är “borttvättat”, och de fungerar fortfarande både i sw ver 1.7.1 och sw ver 10.0.1.

  Böcker laddade hem eftet det, fungerar i Adobe Digital Editions på min Mac, men slutar fungera så fort boken (oavsett DRM status) hamnat i Tolino 3 HD , oavsett om Tolino har sw ver 10.0.1 eller 1.7.1.
  Om jag laddar hem exakt samma bok nu från biblioteket, som jag tidigare ladda hem i vintras, så gå den inte läsa i Tolinon nu längre. Men den gamla filen från i vintras gör det.

  Reply
  • Torbjörn Svensson

   11/06/2017 @ 20:05

   Tack Einar, då behöver jag inte pröva igen. Den boken som funkade för mig var nedladdad tidigare och den som inte funkade laddade jag ner nu.

   Reply
 33. Mattias Nowenwik

  13/06/2017 @ 8:52

  Jag mailed Axiell igen. Cc även till deras VD, märket och it. Väntar på svar. Skrev följande:

  Hej Magnus, jag undrar om du har kommit någon vart med problemet att läsa lånade ePub på Tolino?

  Tillverkaren fortsätter att lägga ansvaret på svenska biblioteket eftersom inga felrapporter kommit från övriga världen. Och ni skyller på dem och/eller på Adobe.

  Vi börjar bli några stycken som har problem nu, men alla får samma svar från tillverkaren angående vem som äger ansvaret att lösa problemet. Det är inte kul att kastas mellan olika parter. Parter som i själva verket skulle behöva samarbeta för att lösa detta.

  Skulle Axiell Media vänligen kunna kontakta tolino@telekom.de och info@thalia.de samt Adobe Drm support och lyssna vari problemet kan tänkas ligga?

  Vi vet inte vilka fler vi kan vända oss till för att få hjälp.

  Reply
  • Torbjörn Svensson

   13/06/2017 @ 17:06

   Bra Mattias! Jag kontaktade Magnus för nån vecka sedan, han lovade kolla med IT avd om de kunde kolla med Adobe. Så vi får hoppas att nån kollar. Ska vänta några dagar till innan jag kontaktar Longshine igen, fick tag på en tjej där som skulle kolla med Telekom samt nån annan. Tänkte att hon får en vecka på sig.

   Reply
 34. Mattias Nowenwik

  13/06/2017 @ 16:24

  Efter en massa e-post fram och tillbaka lyckades jag kränga av Thalia firmware 1.9.4 att testa med, utifall buggen ligger i både 1.7.8 och 10.0.1 men inte i releaser däremellan. Det går att få ned flera firmware med denna länk, pföva gärna om någon hinner. Jag har tyvärr lite annat att göra ikväll….

  Dear Mr Nowenwik,

  thank you for your message.

  After you made a system recovery, you can download the software version 1.9.4 by using the following link:

  https://download.pageplace.de/eReader/1.9.4/full/update.zip

  Please copy the update.zip-file on the main-drive of your Tolino and after you disconnect the Tolino from the PC make a restart. During this process, the software will be installed.

  Please inform us about the outcome, either if it worked or if not. Thank you very much.

  Kind regards,
  Thalia.de

  Reply
 35. Bra jobbat Mattias!

  Jag fick svar idag från Thalia.de, de har fortfarande inte någon lösning, men jobbar med frågan.

  Reply
 36. Mattias Nowenwik

  13/06/2017 @ 18:35

  Testat 1.9.4 firmware, tyvärr fungerar inte den heller.
  Det tyder på att det är antingen Adobe eller Axiell Media som orsakat problemet. Om någon av oss har tid att testa att komma till Adobes chat-tjänst så kan man kanske be dem felsöka hos sig. Jag lyckades hamna där när jag hade “förbrukat” alla AdobeId -inloggningar, då löste de det problemet genom att nollställa mina inloggningar. Tyvärr kunde de ingenting om DRM där utan hänvisade till “den” support-chatten istället. Jg har inte lyckats hitta den. Men om någon av oss lyckas hamna på den chatten där de vet mer om DRM så kanske de kan svara på vad som hände för en dryg månad sedan när det slutade fungera … Försök gärna. Jag ska försöka när jag har lite mer tid, men det kan ta något dygn tyvärr …

  Reply
  • Torbjörn Svensson

   14/06/2017 @ 7:06

   Jag tror också att det är nåt mellan Adobe och Axiell som har ändrats nu när det inte funkade att lägga tillbaka gammal mjukvara. Har du mailen till Magnus på Axiell, jag har bara ringt han?

   Reply
 37. Mattias Nowenwik

  13/06/2017 @ 18:37

  Men vi ligger lågt med denna info till Thalia, annars slutar de nog direkt med felsökningen hos sig. Det kanske ändå är Thalia som måste anpassa Tolino till något nytt som Adobe infört …

  Reply
 38. Mattias Nowenwik

  14/06/2017 @ 7:24

  Jag ska maila dem igen. Men han har fortfarande inte svarat på mitt förra mail där jag cc:ade även marknadsavdelningen, it-avdelningen och vd på Axiell.

  Reply
 39. Mattias Nowenwik

  14/06/2017 @ 10:13

  Jag fick svar från Axiell. Kanske har de nu börjat samarbeta kring detta. Hoppas ….

  Hej,

  Vi har fått kontakt med dem som utvecklar Tolino och kommer hjälpa dem att testa länkar som genereras via Adobe Content Server.
  Vi hoppas förstås att de snart kan komma fram till vad som orsakar problemet.

  Vänliga hälsningar
  Magdalena Kanger

  Axiell Media AB / Elib
  Engelbrektsgatan 7, 114 32 Stockholm
  direkt +46 (0)8 586 390 06
  gruppnummer +46 (0)8 586 390 00

  Reply
 40. Fick detta från Thalia idag, de verkar vara problemet på spåren.

  __________________________________

  Dear Einar,

  thank you for your reply.

  Concerning the ebooks from Swedish libraries, we have at least some news. As it happened, the Swedish libraries updated their Adobe drm just around the same time as we presented our new update. Therefore our update was not responsible that borrowed books could not be opened on our Tolinos but the change of the drm by the libraries. That also explains why, as you described, an old file is still working on the reader but the new version of the book you borrowed is not. The drm was enhanced and is not more thorough. That is why these books don’t open anymore on our Tolino.

  Our IT is in contact with the online-library in Sweden and try to find a solution. As soon as we receive further news, we will inform you via e-mail.

  Kind regards,

  Your thalia.de-Team
  p.p. Tobias Meyer-Zurwelle

  Reply
  • Fått exakt detta svar idag.
   Ev är nåt på gång.
   Snyggt jobbat alla. Mkt jobb nerlagt. Många mail. Många försök till lösningar.
   ebh

   Reply
  • Mattias Nowenwik

   15/06/2017 @ 12:43

   Samma svar här också. Bra att alla legat/ligger på och tjatar. Hoppas de hittar en generell lösning så att det inte blir samma trassel nästa gång Swe-DRM ändras en aning. Konstigt att Axiell Media inte kunde dra sig till minnes om denna förändring hos svenska bibliotek, trots att man ställt frågan om ev förändring rakt ut till dem. Men men. Hoppas på snabblösning ny iaf. =)

   Reply
   • Torbjörn Svensson

    15/06/2017 @ 17:07

    Lite konstigt är det! Jag frågade exakt om detta och fick till svar att inget var ändrat mellan Adobe o Elib 🙂

 41. Torbjörn Svensson

  27/06/2017 @ 20:22

  Fick svar från Longshine nu;
  Hello Torbjörn,
  Martina is not in the office this week, but I just received an answer from the Software development.
  They excused their late reply.
  In the adobe-digital-editions folder on the Tolino itself is a (hidden) file „activation.xml“
  There you find per book IDs, which were created by Adobe, f.e. urn:uuid:a9d5b1d2-a7d0-47b0-1234-2d48882f1f9c.

  This should be the solution… hopefully it works..

  Nån som förstår vad hon menar?

  Reply
  • Mattias Nowenwik

   03/07/2017 @ 22:31

   Finns det någon som har en läsplatta av annat märke än Tolino, som skulle kunna dela med sig av sin activation.xlm-fil? Jag skulle vilja se om jag kan avkoda xml-problemet, även om jag verkligen inte är en fena i xml … Men kanske finns det något uppenbart fel där, som till och med jag ser (och som Tolino-typerna missar) …

   /Mattias

   Reply
   • Torbjörn Svensson

    04/07/2017 @ 6:36

    Min fru har en Letto, ska se om jag hinner med det ikväll. Målar huset nu, så det blir inte mycket kväll efter jobbet. Fick svar från Longshine igen; dom skrev bara att jag skulle dubbelklicka på filen så skulle den starta. Inget mer. Vad vill dom man ska göra sen? Har mailat dom igen för en utförlig förklaringen om vad som ska göras eller vad som är fel i xlm mappen!

 42. Mattias Nowenwik

  28/06/2017 @ 9:17

  Hum. Det låter nästan som om han svarar på en helt annan fråga …
  /Mattias

  Reply

Kommentera

Markerade fält är obligatoriska *.