Post Format

Test: Läsplattan Tolino Vision 2 slår Letto Frontlight på fingrarna

UPPDATERING AUGUSTI 2017: De senaste månaderna har det uppstått problem med Tolinos läsplattor i Sverige när det gäller kopieringsskyddade böcker som använder sig av Adobes DRM-system, det vill säga i princip alla e-böcker som lånas ut på svenska bibliotek. Det finns en lång tråd gällande detta i kommentarerna nedanför det här inlägget, som kan vara värd att studera innan ni i dag överväger ett köp av någon av Tolinos plattor i Sverige.

Jag har i flera års tid varit nyfiken på den tyska läsplattesatsningen Tolino, en familj läsplattor framtagna i samarbete av de tyska bokhandelskedjorna Thalia och Hugendubel samt Deutsche Telekom för att mota Amazon och deras Kindleplattor i grind. Sedan en tid finns några av Tolinoplattorna att köpa även i Sverige genom nätbutiken Cyberphoto. Jag kontaktade dem och frågade om jag kunde få låna ett exemplar för test. Några dagar senare damp Tolino Vision 2 ner i min brevlåda.

Eftersom jag tidigare i flera test tagit mig an den svenska marknadsledaren Adlibris Lettoläsplattor, valde jag att utvärdera Tolinon mot Adlibris nuvarande platta Letto Frontlight.

Rent storleksmässigt är Tolino Vision 2 och Adlibris Letto Frontlight ganska snarlika, Tolinon är en knapp centimeter högre än Letton som i sin tur är två millimeter bredare än Tolinon och i tjocklek är det dött lopp (Tolinons mått är 163x114x8 millimeter och Lettons 155x116x8 millimeter). Viktmässigt är skillnaden något större – Tolinon väger 174 gram och Letton 190.

Läsning

Tolino Vision 2 till vänster, Adlibris Letto Frontlight till höger. Skärmupplevelserna är väldigt snarlika.

Att Tolinon är två millimeter smalare på bredden än Letton kombinerat med att den har en mjuk form med rundade hörn och kanter samt ett gummiliknande ytskikt gör att Tolino Vision 2 är betydligt bekvämare att hålla än Adlibris kantiga platta, vars hörn ger såväl synliga som kännbara avtryck i handflatan när man hållit den ett tag särskilt vid enhandsfattning. De 16 gramen mindre i vikt är kanske inte så mycket att orda om, men jag vet inte, Tolinon ger tveklöst en lättare känsla överlag.

När jag recenserade Adlibris Letto Frontlight skrev jag en del om den i mitt tycke felaktigt placerade av/på-knappen i botten på plattan, som lätt gjorde att jag tappade plattan om jag höll den löst när jag klickade på knappen, jag hade inte för vana att hålla emot uppifrån. Tolino har valt den mer logiska placeringen på ovansidan vilket gör att det blir enklare att trycka eftersom plattan oftast vilar i ens handflata och ger ett naturligt spjärn, men inte heller här är jag riktigt nöjd, knappen sticker nämligen knappt alls ut och är lite svår att hitta innan man lärt sig dess placering (vilket man dock rätt snabbt gör).

Dessutom är det knappast nödvändigt att stänga av läsplattan manuellt om du bara ska lägga den ifrån dig för att sova, e-bläckstekniken med batteritid på över en månad gör att det batteri som hinner dras innan skärmsläckaren aktiveras är helt försumbart.

Tolino Vision 2 har betydligt mjukare former än Adlibris Letto Frontlight, såväl gällande valet av material som i de rundade kanterna.

Tolino Vision 2 har betydligt mjukare former än Adlibris Letto Frontlight, såväl gällande valet av material som i de rundade kanterna.

Till skillnad från Letton har Tolinon inga fysiska knappar för bläddring, utan man bläddrar endera genom att svepa på skärmen på känt smartphonemanér eller att man klickar eller snarare duttar på skärmen på den högra eller vänstra tredjedelen av den, samtidigt som ett dutt i mittersta tredjedelen tar fram val för text- och skärminställningar.

En tredje möjlighet för bläddring som jag inte har sett hos någon annan läsplatta tidigare är att man knackar till plattan lätt på baksidan, helst någonstans någorlunda centralt på plattan, jag har misslyckats några gånger när jag provat utåt kanten. I övrigt fungerar det dock felfritt, men ska du bläddra bakåt får du använda dig av de skärmbaserade metoderna.

Hårdvarumässigt är Tolino Vision 2 och Letto Frontlight rakt av jämförbara på papperet, de har båda en processor på 1 Ghz och 512 Mb internminne, men Tolinon känns mycket rappare vid praktisk användning, särskilt när man använder webbläsaren samt skriver in text. Det är visserligen fortfarande eoner av skillnad jämfört med att använda en surfplatta eller mobil, men jag får åtminstone inte smärre psykbryt av frustration för att tangentbordet inte hänger med när jag skriver på Tolinon, den hänger i alla fall nästan med.

Skärmmässigt är de identiska, 6 tum stora med 758×1024 pixlar vilket ger en upplösning på 213 dpi (som jämförelse kan nämnas att en ny iPad mini har 326 dpi). Upplösningen är lite för låg för att sägas vara av retinakvalitet, men jag tycker den är fullt acceptabel, jag upplever inte att jag ser några pixlar vid läsning.

Likt Letton använder sig Tolino Vision 2 av Carta-teknik för belysningen av skärmen när man läser utan sänglampan tänd (vilket jag i regel gör, har nästan alltid ett eller två små sovande barn vid min sida om kvällarna). Jag upplever att Tolinons ljus är lite mer ojämnt fördelat i den nedre skärmkanten än hos Letton, inte så att det direkt stör läsupplevelsen men det ser inte så snyggt ut, det liksom blöder in något mörkt från botten.

Eftersom Tolinon inte är anpassad för den svenska marknaden finns ingen koppling till någon svensk nätbokhandel så som Letton är kopplad till Adlibris e-boksbutik och ditt Adlibriskonto. Är du tysktalande har du dock möjlighet att koppla plattan till flera butiker som Hugendubel och Thalia, och det finns även någon schweizisk och italiensk butik att välja på. Du kan heller inte få svenska menyer i den, men engelska fungerar däremot fint.

Att surfa på Tolinon är inte direkt någon fröjd, men webbläsaren är i alla fall betydligt rappare än den Letton ståtar med.

Att surfa på Tolinon är inte direkt någon fröjd, men webbläsaren är betydligt rappare än den Letton ståtar med.

Trots avsaknad av direktkoppling till svensk e-boksbutik går det dock utmärkt att via webbläsaren köpa e-böcker från sajter som Adlibris Mondo, Bokon och Dito. Eller ja, ”utmärkt” är väl att ta i eftersom webbläsaren även om den trumfar Lettons fortfarande är väldigt trög jämfört med upplevelsen på en riktig surfplatta. Men den klarar i alla fall av (till skillnad från Letton) att spara användarnamn och lösenord vid inloggningar, så har man bara bokmärkt Adlibris Mondos startsida för e-böcker är det en rätt enkel procedur att köpa böcker från Adlibris på Tolinon även om det inte finns någon direktkoppling i plattan. Som inloggad kan du så klart även ladda ner dina tidigare köp från de olika nätbutikerna till plattan.

När det gäller hantering av böcker i ditt personliga bibliotek har Tolino en molnfunktionalitet jag ärligt talat inte har testat eftersom den enligt manualen främst är tänkt att användas som en molnbackup av de titlar du handlar hos de nätbokhandlare du kan direktansluta plattan till, men det ska också gå att ladda upp och ner dina andra e-böcker till Tolino Cloud-kontot. Du kan även koppla in plattan till en dator via micro-USB och dra och släppa ePub-, text- och pdf-filer den vägen.

Startsidan för det egna e-boksbiblioteket i Tolino Vision 2 kontra Adlibris Letto Frontlight.

Startsidan i Tolino Vision 2 kontra Adlibris Letto Frontlight.

En funktion som lyfts fram i marknadsföringen av Tolino Vision 2 är möjligheten att låna e-böcker från bibliotek direkt i plattan utan att behöva gå omvägen via sladdkoppling till en dator (vilket exempelvis krävs om du ska låna e-böcker till Letto Frontlight). Jag har testat att låna e-böcker från två olika bibliotek, Stockholms stadsbibliotek och Bibliotek i Norr (som har den frajsiga nätadressen bibblo.se). Inledningsvis hade jag en del problem när jag laddade ner från Norrbottens sajt, jag fick det föga klargörande felmeddelandet Cause of Adobe error: E_ADEPT_NO_TOKEN, men lån på Stockholms stadsbibliotek fungerade smärtfritt direkt (de äger för den också en rätt kaxig domän även om den bara dirigerar vidare till den egentliga sajten – biblioteket.se).

Några dagar senare när jag försökte igen fungerade det dock att låna direkt till Tolinon även via Bibliotek i Norrbotten, så kanske var det bara något tillfälligt. Jag var även i kontakt med Elib som sköter den tekniska biten av e-bokslånen för såväl Stockholms som Norrbottens bibliotek, och enligt dem borde det inte vara några skillnader, eftersom de båda biblioteken använder samma tekniska lösning.

En annan funktionalitet som Tolino Vision 2 ståtar med är vattentålighet. Då jag inte är någon badkarsbadare av rang har jag inte testat detta själv, men den ska enligt specifikationerna tåla att befinna sig på en meters vattendjup i en halvtimme utan att ta skada, så en snabb drulletappning ner i badet ska inte vara något problem.

Tolino Vision 2 i storleksjämförelse med en iPad Mini 2 samt en iPhone 6S. Notera den diskreta lilla detaljen som talar om var man kan hitta på-knappen på Tolinon (eftersom skärmen är av e-bläckstyp stängs den aldrig helt av och blir svart i viloläget).

Tolino Vision 2 i storleksjämförelse med en iPad Mini 2 samt en iPhone 6S. Notera den diskreta lilla detaljen som talar om var man kan hitta på-knappen på Tolinon (eftersom skärmen är av e-bläckstyp stängs den aldrig helt av och blir svart i viloläget).

Är då Tolino Vision 2 ett bra läsplatteköp? Ja, på det stora hela slår den Adlibris Letto Frontlight på fingrarna. Fördelarna den har är att den ligger skönare i handen med de mjuka kanterna och den något lättare vikten, den är rappare i menyer och vid surf och du kan låna e-böcker till den utan att behöva ta fram dator och micro-USB-kabel. Dessutom påstås den ha upp till sju veckors batteritid jämfört med Lettons en månad, men det tycker jag mer är en akademisk siffra, det beror mycket på i vilken utsträckning du använder skärmljuset samt hur ofta eller sällan du ställt in skärmen på att uppdateras vid bläddring.

Lettons fördel är så klart att den är anpassad till den svenska marknaden. Menyerna är på svenska, Bonniers svenska ordbok är förinladdad (Tolinon erbjuder bara ordböcker på de europeiska storspråken) och när du väl loggat in med ditt Adlibriskonto är det bara att börja shoppa loss i den inbyggda e-boksbutiken. Vill du handla böcker till Tolinon är det webbläsaren som gäller vilket är lite omständligare, även om det med hjälp av bokmärkta webbsidor samt sparade inloggningsuppgifter går ganska bra. Letton har därtill ett lägre försäljningspris och har flera gånger sålts i kampanjer där man fått med ett gäng relativt nya e-böcker på köpet. Något sådant erbjuds inte med Tolinon.

Läsupplevelserna är snarlika, skärmarna är i princip identiska och även om bläddring går till på olika sätt – Tolino Vision 2 har inga knappar längs kanterna som Letton utan man använder endera touchskärmen eller den särskilda baksidesknackningen – så ger det en likvärdig upplevelse.

Men om du struntar i priset och inte är intresserad av svenska menyer och butiksintegrering – vilken platta är då bäst? Mitt svar blir Tolino Vision 2. Det är inte utan att jag önskar att Adlibris hade vänt sig till Tolino i stället för franska Bookeen i jakten på sin läsplatta (Letto Frontlight är en försvenskad variant av Bookeens platta Cybook Muse Frontlight, och även föregångaren var en Cybookplatta).

Tolino Vision 2 köps i Sverige som sagt enklast via Cyberphoto, som förutom en nätbutik även har en fysisk butik i Umeå. De har också den nyligen släppta efterföljaren Tolino Vision 3 HD i utbudet, som via högre upplösning och mer frekvent skärmuppdatering ska ge en skarpare skärmupplevelse (jag tycker dock att redan skärmen på Tolino Vision 2 fungerar utmärkt för läsning).

361 kommentarer

 1. Christina Demel

  09/12/2015 @ 12:58

  Hej!

  Man kan ju få för sig att det inte skulle kunna gå att svepa fram rätt sida med Letton, men det går väl?? I varje fall gör jag så med min Bookeen Frontlight som ju är Letton, fast på original franska.

  Vad gäller hur den känns att läsa ur så har jag i varjefall flera e-läsare, eftersom vår familj, består av flera personer, så för min del tycker jag det är bra att bara jag har uppkoppling mot bokhandel, eller bibliotek, eftersom bara jag drar in pengar och jag vill kunna ge mitt barn e-läsaren utan att behöva riskera ofrivilliga inköp eller liknande. Vi har olika fodral för att skilja våra e-böcker åt.

  Jag är nöjd med mina eläsare, de har inte svikit mig, däremot spanar jag efter en ny då familjen växer. Jag tror jag vill ha en fri eboks läsare även i framtiden,dvs. inte kopplat till en speciell bokhandel, Eläsaren är överlägsna paddor vad gäller att läsa i solsken, solen är omöjligt med Paddan, den måste man krypa in i mörkret med annars blir allt blankt…

  Faktum är att jag nu faktiskt vill ha en i större format, få se vad det blir. Cyboken köpte jag för 2 år sedan .., Då valde jag den eftersom den kunde återge de europeiska språkens tecken felfritt, vilket inte andra kunde lika bra…, och vad jag kan läsa mig till har den fortfarande den bästa läsupplevelsen av alla eboksläsare, sen hoppas jag ju att en teknisk uppdatering snart kommer på den lite större modellen …

  Kul i alla fall med rapporten, fler har väl erfarenheter att delge, skulle vilja läsa fler faktiskt.

  Reply
 2. Tack för bra tester av läsplattor. Jag har nu beställt min första e-bok läsare. Todde aldrig att jag skulle lämna pocketboken. Det blev en Tolino 3 HD, trots att jag egentligen sedan länge bestämt mig för Adlibris Letto frontlight. Daniels test och även några tyska tester avgjorde. Teknisk prestanda vann över inbyggd webbshop. Jag hoppas att Adlibris ansluter sig till Tolino.

  Med vänlig hälsning, Einar

  Reply
 3. Bra recension. Har Tolinon “night mode” som Letton? Alltså alternativet vit text på svart bakgrund? Cyberphoto säljer nya 3:an för 2300 kr. Lite dyrt anser jag. Vet du om det går att köpa 2:an någonstans fortfarande? /martin

  Reply
 4. Hej,
  Har haft min Tolino 3HD i en månad. Är nöjd. Ja, den har night mode/back light. Gillar att den tål vatten. Lite synd att den inbyggda bokshoppen är kopplad mot tyska bokhandeln. Adlibris skulle valt Tolino i stället för Letto. :-). Inget större problem då det är enkelt att hantera sina böcker via Tolino Cloud, för att kopiera över sina böcker till enheten, och så når man dem från telefon och iPad också.

  Reply
  • Tack för infon. Har också funderat på 3:an, då den tål vatten. Går det, som på tvåan, att låna direkt från biblioteket, utan att behöva gå omvägen via dator?

   Reply
   • Hej,
    Ja det går att via den inbyggda webbläsaren att låna böcker direkt, det är inget jag använder då sebläsaren är väldigt, väldigt långsam! Jag lånar oftast via datorn, kopierar dem till Tolino Cloud, då kan man alltid nå sina böcker, eller kan man kopiera dem via USB till Tolinon direkt.

   • I teorin ska det fungera. Men jag använder mig av Sollentuna biblioteks hemsida. Den fungerar tyvärr inte (!) på Tolinos webläsare; det går nämligen inte att klicka på username-rutan. Jag ska försöka mig på att göra mig en egen webbsida som i sin tur anropar bibliotekets hemsida, för att komma runt detta. Annars är det inte jättejobbigt att kopiera över boken från datorn till plattan, men det vore ju smutt att slippa böka med datorn.

    Det vore intressant ifall någon har lyckats lägga in en svensk/engelska ordbok, antingen på “fint” vis, eller “hack-wise”? 🙂

  • Hej igen
   Vet inte om jag kanske missförstår, men menar du med nightmode/backlight att den förutom den inbyggda belysningen även går att ställa in för vit text mot svart bakgrund. Min sambos Letto Frontlight har en sådan funktion vilket är extra lugnande för ögonen vid kvällsläsning.

   Går det att välja bort visning av sidhuvud och -fot och expandera texten till fullskärmsläge?

   Vad tycker du om funktionaliteten kring hur man kan organisera/kategorisera sina böcker? Kan man t.ex. även sortera dem utifrån språk, genre eller annat? Och kan man skapa mappar med valfritt namn att lägga dem i?

   Hittar ingen bra information om detta.

   Tack på förhand. /Martin

   Reply
   • Hej igen

    Tack för länken. Det är där jag bland annat kollat tidigare, men inte ens manualen är särskilt detaljerad och svarar inte på mina frågor. Skulle uppskatta mycket om du kunde ta dig tid att svara.

    Har den “nightmode”, dvs. inte den vanliga belysningen man kan aktivera, utan att man kan byta till vit text på svart bakgrund. En ganska bekväm funktion som bara en del andra plattor har.

    Det står bara att man kan sortera, men på vad? Titel, författare, genre, språk? Lite som man på bibliotekets hemsida kan filtrera ut vissa slags böcker, t.ex spanska böcker eller reseguider. Vet att man kan skapa sitt eget bibliotek, men det står inget om på vilket sätt.

    Vänligen
    /Martin

 5. Daniel, har du någon erfarenhet av de androidbaserade e-inksläsare som funnits ett tag och som börjar dyka upp alltmer? Även om man inte kan använda alla appar som finns, då inte alla fungerar bra med e-ink-tekniken, så verkar det finnas fler valmöjligheter att anpassa sin läsare, göra lite annat, surfa enklare etc.

  Har också läst om de sk. dual screen-mobilerna, där framsidan har vanlig lcd-skärm och baksidan en e-ink-skärm. Låter som framtiden, då man då kan göra allt på samma produkt, men välja skärm efter behov. Dock är skärmarna på dessa mobiler bara 4,7-5″, då telefonen annars skulle bli för stor. För att spara ström kan man stänga av lcd-skärmen och göra enklare saker på e-ink-skärmen. T.ex. yodaphone mfl.

  Skulle dock hellre gärna se en en surfplatta med dubbla större skärmar för läsningens skull. Naturligtvis med moderniteter som wifi, bluetooth, trådlös laddning etc. men utan telefon, för att hålla kostnaderna nere.

  Reply
  • Hej! Nej, har tyvärr ingen praktisk erfarenhet av Androidläsare, har bara läst en del om dem.

   Får erkänna att jag själv är lite skeptisk mot dubbelskärmsapparater, känns som en kompromiss där man inte får det bästa av någon värld, utan lite av båda. Men med det sagt har jag i ärlighetens namn inte testat någon sådan heller.

   Reply
 6. Hej,
  Jag använt Tolino Vision 2 i mer än ett år nu och kan intyga att allt funkar väldigt bra, smidigt och lätt; inga konstigheter. Bäst av allt, man laddar på en gratis e-bok på 2-3 minuter oavsett var man är på vår jord, gäller bara att ha en wifi i närheten. Jag har kort på Stockholms Stadsbibiliotek och får låna 5 böcker i veckan utan kostnad. Det kommer nya hela tiden. Ingen erfarenhet av den nya Vers 3. Tolinon klarar lite vattenstänk, kanske mer,någon som vågat prova, det skall funka, och det är jättebra när man ligger på beachen och har spring och lek omkring sig (om det nu går att läsa då).
  Tolinon är dyr kan man tycka, men jag är redan förbi den punkt där det lönat sig förutom att min packning (ryggsäck) nu alltid är otroligt mycket lättare; normaldos på en semester för mig brukar vara 6-8 böcker.
  /ebh

  Reply
  • Kul att höra att du är nöjd med den. För mig blev det en Kobo Glo HD till sist, då jag hade möjlighet att prova en först. Synd att det inte gick med Tolinon. Precis som med Tolinon känns det bra att kunna låna från biblioteket till läsplattan var man än är, om man vill. Då webbläsaren inte kommer närheten av en dators och inte klarar av gränssnitt lika bra, känns det dock fortfarande snabbare och enklare att från daorn kolla igenom Bibliotekets hemsida, låna och sedan föra över. Kobon är hyfsat snabb om jag jämför med min sambos Letto.

   Jag läser spanska böcker också, så Kobon har både en spansk ordbok och en spansk-engelskt lexikon. Användarvänligt så tillvida att man bara pekar på ett ord, så kommer information upp direkt från den ordbok eller lexikon van har valt som standard. Man behöver inte välja något, för att få upp ordboken/lexikonet. Går också lätt att byta mitt i läsningen.

   Hur är det på Tolinon? Står bara att det finns ett spanskt lexikon, men inget om en ordbok. Dessutom hur användarvänligt är det? Hur fungerar det rent praktiskt på Tolinon?

   Har också kommit förbi första stadiet. Funderar på att kanske redan byta till en vattenskyddad, då jag jämt är rädd att spilla dryck m.m. på den. Tolino 3 HD verkar intressant. Men behöver veta att det finns både spansk ordbok och lexikon, samt hur det går till rent praktiskt att slå up ord. Lika lätt som jag beskrev om Kobon?

   Det finns andra dock mindre saker som skulle kunna förbättras. Har dock förstått att många plattor dras med kritik kring användarvänlighet utifrån ett läsperspektiv, inställningar m.m. Det är ju ganska nytt än så länge. Är dock tillräckligt nöjd med min. Finns ett stort forum på nätet som utvecklar egna förbättrade tilläggsfunktioner.

   /Martin

   Reply
  • ebh, har den nightmode, alltså möjlighet att byta från svart text på vit bakgrund till vit text på svart bakgrund? Skönt för ögonen i mörkret på kvällen (och för sambon)
   /Martin

   Reply
  • Kan åter intyga feb 2017; Tolinon står sig. Allt tidigare skrivet av mig sign ebh gäller även idag. Inga fel, inga konstigheter. Laddade igår på 4 böcker inom 15 min via e-böcker Stockholms Stadsbibliotek. Man får kod på ett lokalt bibliotek, sen inga problem, allt mycket smidigt. Alla stadsbibliotek är inte lika generösa med utlåning via e som Stockholm, men i princip finns gratistjänsten (ja, gratis) nästan överallt.
   /ebh
   Ovanst skrivet helt fristående från ev affärsintressen!

   Reply
 7. ebh

  ursäkta igen. pratade precis med cyberphoto som säljer 3 hd här i sverige. Han var osäker på nightmode-funktionen. Och han trodde att när man tryckte på ett ord, så fick man först upp en meny där man sedan måste trycka på Lookup för att komma till ordbok/lexikon. Och slås ordet upp direkt eller måste man på nytt välja vilken ordbok, eller har man redan valt en standardordbok som förklaringen visas i direkt efter att man valt Lookup? Och till sist, fyller ordboken hela skärmen och täcker boken du läser, eller är det som på min Kobo, att förklaringen visas som en mindre ruta ovanför eller under det uppslagna ordet? Så att man kan se ordet i sin kontext medan man läser förklaringen?

  Ursäkta alla frågor, vill bara vara säker på att jag inte byter ner mig vad gäller användarvänlighet bara för att jag vill ha en vattentålig läsplatta.

  /M

  Reply
 8. Besviken på Tolino 3D
  Ipad är överlägsen.
  Enda fördel med Tolino är att kunna läsa i solsken där är IPAD usel
  I skugga IPAD överlägsen
  Köp inte böcker via IBOOK store–går inte att använda på läsplatta

  Reply
 9. Tolino vision 3 HD har plötsligt börjat anse att Stockholms stadsbiblioteks epubar är korrupta.
  Både via inbyggd webläsare och via pc. En fri epub från Microsoft funkar bra. Senaste mjukvara.
  Har någon råkat ut för liknande?

  Reply
  • Har ikväll råkat ut för samma problem, dvs Stadsbibliotekets epubar är korrupta.
   HJÄLP!! Någon som har löst problemet?
   Gäller både via inbyggd webläsare och pc. Detta är inte bra!
   Lösning önskas, vänligen skriv du som vet hur man gör.
   Tack tack!

   Reply
 10. Inte kul höra om hur Vison 3 uppför sig. Hur går den nu, funkar den bättre, ev fel som rättats till?
  Min Tolino (2an) sköter sig felfritt. En större uppdatering i feb-mars, men den funkar bra även efter.
  Har inte provat köpa från någon s k bookstore, bara laddat från Stockholms Stadsbibilotek och en gång från Norrtäljes, samt gratis e-böcker från Dagens Nyheter. Allt jättesmidigt.
  Inte provat något Lookup/ordbok/lexikon. Kör nightmood regelbundet.
  Ang Ipad så blev jag trött i ögonen, orkade inte läsa mer än en timma åt gången. Tror det har med kontraster att göra. Inga sådana problem med Tolinon.

  Reply
 11. Mattias Nowenwik

  19/05/2017 @ 7:09

  Min 4HD har fungerat bra även efter stora uppdateringen i mars – tills nu! Inga biblioteks-epub fungerar längre. Jag har provat stadsbibliotekets samt Sollentuna biblioteks ePub.
  Jag trodde att jag råkat rycka ur USB-kabeln för fort och därigenom skadat låne-metadatan i boken. Men därefter fungerar tyvärr inga epub från något bibliotek.
  Har fått svar från telekom.de och Thalia.de att det är tre personer som hört av sig, alla i Sverige och ingen boende i Tyskland, med liknande problem. Jag tror det kan röra sig om
  1. Fel på Tolinos mjukvara.
  2. Förändring i nedladdningsproceduren från biblioteken som inte stöds av Tolino ön.
  3. Förändring i Hur DRM hanteras av AdobeId som inte Tolino klarar av.

  Min platta köpte jag i julas från ett webföretag i Europa som nu verkar ha konkat, så jag hoppas Tolino inser att problemet ligger i deras plattor. Tyvärr hjälper varken fabriksåterställning av, recover av eller wipe av plattan. Ich pp biblioteken ksn de inte hjälpa mig hellre. Det går att lösa böckerna problemfritt i Adobe Digital Edition, men efter överföring till Tolino är de oläsliga,
  Mattias

  Det verkar inte vara någon annan eLäsare som har detta problem.

  Reply
 12. Hej,
  Jag har också problem med epub böcker lånade på Lunds och Karlshamns stadsbibliotek, de är korrupta. Vet inte vad det beror på. Problemet började efter jag uppgraderat min Tolino 3HD til Mjukvaraversion 10.0.1 . Vet dock inte säkert om det beror på 10.0.1. Jag har skickat en fråga till Tolino supporten hos Thalia.de, och inväntar svar därifrån.

  Reply
  • Mattias Nowenwik

   19/05/2017 @ 7:15

   Jag tror inte problemet uppdagades i 10.0.1 fl även vid total rensning wipe och återskspande recover av Tolino, dvs till firmware 1.7.x, så kvarstår problemet tyvärr.
   Mattias

   Reply
 13. Tolino epub problem
  Har idag haft kontakt med både cyberfoto sär jag köpte mina tolino 2 och Thalia.
  Båda uppger att de är medvetna om problemet samt att de återkommer till mig.
  Jag återkommer så fort jag vet mer.

  Reply
 14. Hej Igen,

  Jag har ett ärende igång me Thalia.de se deras svar nedan.
  /Einar

  ___________________________________________________________

  Dear Mr. Berntsson,

  thank you for your message.

  We can inform you, that we are aware of the problem you described. But this problem just occurs to our Swedish customers who borrow eBooks from libraries. We have no complaints from customers from other European countries or Germany. Therefore, our IT suspects a connection to the way, the Swedish libraries ‘manufacture’ their eBooks.

  For further analysis is it possible for you, to send us an unfulfilled .acsm-file? This is the download-link you get from your library after you borrowed an eBook. Click with the right mouse-button on the link and choose ‘save’ or ‘save as…’. The file is as small as 1,2 KB. Please send us this file attached to an e-mail.

  Important note: do not use the file for a download! Otherwise our IT is not able to analyse the file properly.

  Thank you for your assistance!
  ______________________________________________________________________________________

  Reply
  • Bra!
   Hur går det? Teknikgrejen i ditt mail från Thalia är inte min grej. Har du sänt över någon fil och hur går det. Ev respons?

   Reply
   • Mattias Nowenwik

    19/05/2017 @ 21:03

    Vi är många som är spända av förväntan och förhoppning att snart antingen en firmware-uppdatering eller en fungerande biblioteksnedladdning ska bli ett faktum.
    Säg gärna till om någon hjälp behövs avseende filen som ska skickas till support eller annat. 🙂
    Undrar om det från Sverige går att skaffa ett tyskt lånekort förresten, för att se om det fungerar ….
    Mattias

 15. Mattias Nowenwik

  19/05/2017 @ 21:02

  Vi är många som är spända av förväntan och förhoppning att snart antingen en firmware-uppdatering eller en fungerande biblioteksnedladdning ska bli ett faktum.
  Säg gärna till om någon hjälp behövs avseende filen som ska skickas till support eller annat. 🙂
  Undrar om det från Sverige går att skaffa ett tyskt lånekort förresten, för att se om det fungerar ….
  Mattias

  Reply
  • Ja, enl Cyberphoto (svensk fotofirma på nätet) idag f m så vill de ta ett ansvar för det här. Man sa “Vi har sålt massor av den här läsplattan”, syft på Tolino 2.
   Jag själv har två och brukar konsumera sådär 10 st böcker motsv pocket på en långresa. Ser inte fram emot “old school” igen; ta allt i pappersform.
   Måndag kan något besked ev komma. Vi får se.
   /ebh

   Reply
 16. Hej,

  Jag har skickat filer till Thalia.de och de bekräftar att det rätt filtyp de fått, så fort de anslyserat dem så återkommer de.

  Med vänlig hälsning, Einar

  Reply
 17. Har idag måndag 22 maj fått bif info från Cyberphoto.
  Jag mailar stax in svar på deras frågor, v g se nedan i mailet.
  Återkommer när mer info kan ges.
  Bra om ALLA kan göra samma sak, dvs maila in nu.
  Mvh ebh
  _______________________________________________________
  Hej!
  Vi har nu fått lite mer information om problemet med svenska epub-böcker på Tolino läsplattor och det verkar vara så att det inte är Tolino eller deras programvaru-uppdatering som är boven utan en uppdatering av epub-formatet i Sverige.
  Företaget som är ansvarig för programvaran runt själva epub (inte Tolinos läsplatta) vill att alla berörda kunder skickar ett mail till axiellmedia@axiell.com med följande information:


  Vad exakt heter modellen?

  När är den köpt?

  Var är den köpt någonstans?

  När började du ha problem att läsa böcker på den?

  Hur exakt lyder felmeddelandet?

  Är det några böcker som fungerar att läsa, och kan du i så fall ge exempel på sådana?

  Maila alltså detta till axiellmedia@axiell.com, inte till oss på CyberPhoto. Återkom självklart till oss om ni har andra problem med läsplattan!

  Med vänliga hälsningar

  Magnus Backända

  CyberPhoto AB
  Besöksadress: Gräddvägen 5 Umeå
  Postadress: Box 1226, 901 22 Umeå
  Telefon: 090 – 200 70 00

  Reply
 18. Har nu skickat in mina svar ganska utförligt.
  Åter, väldigt bra om ALLA gör det så de inte tror att detta är ett begränsat problem till undertecknad.
  /ebh

  Reply
 19. Thalia.de bekräftar att felet finns hos flera av deras svenska användare, och drabbar böcker som lånas på bibliotek.
  /Einar

  Reply
 20. Mattias Nowenwik

  22/05/2017 @ 12:47

  Ok, det är ett bra första steg!
  Frågan är nu om Thalia.de anser att det är något som bör ordnas till i en ny uppadaterad firmware till Tolino, eller om det är vi svenskar som är skyldiga att stå upp mot ePub-Sverige, så de svenska Bibliotekens filer anpassas även till Tolinos sätt att verifiera låneböcker …

  /Mattias

  Reply
 21. Axiell Media pekar på att felet är hos Tolinon ( v g se deras svar nedan), men Cyberphoto har i mail före bif svar sagt att det inte är Tolinon. Jaha, vem skall man tro på. Kommer vi något vart?
  Provade ladda ner epub, konvertera till pdf och fick in filen i Tolinon. Ja, men texten blev superliten och kan inte förstoras i Tolinon på vanligt sätt, då hamnar texten utanför ramen.
  Ok, reserverar mig, ev är det nya framsteg på gång, men i skrivande stund gäller det jag beskrivit i detta och tidigare inlägg.
  /ebh
  /någon annan som ligger på och försöker få till detta med ansvariga leverantörer??/

  ________________________________________
  Läs svar från Axiell media
  Hej,

  Vi har testat Sov du lilla videung på flera plattformar; PC, surfplatta, läsplatta (Letto), smartphone och med olika typer av läsprogram/appar.
  I alla våra tester fungerar det och vi kan inte återskapa problemet. Återkom gärna med några andra titlar som vi kan testa.

  I samband med Apples senaste uppdateringar av deras IOS blev det problem med Adobes kryptering (som biblioteken använder sig av) vilket i sin tur skapade mängder med problem för läsapptillverkare runt om i världen. Men nu har många tillverkare – som Bluefire, PocketBook Reader och andra – åtgärdat dess problem. Dock tror jag inte att ditt problem har med detta att göra (det felet påverkade titlar med “specialtecken” i titeln, dvs sådana som å, ä och ö).

  Har du någon annan enhet som du kan testa på? En surfplatta eller smartphone med någon läsapp som Bluefire?
  Om du har en sådan enhet och skaffar denna app och ser till att auktorisera den med samma Adobe ID som du har på din Tolino, ska du kunna ladda ner samma eböcker på nytt.
  Om detta fungerar skulle det tyda på att felet är kopplat till Tolino.

  Vi ser dagligen tusentals lån och skulle naturligtvis fått mängder rapporter om det inte fungerade över huvud taget.

  Med vänlig hälsning
  Magnus

  Axiell Media AB
  Engelbrektsgatan 7, 114 32 Stockholm
  Tel +46 (0)8 586 390 00
  http://www.axiellmedia.com

  Reply
 22. Åter kontaktat Axiell media.
  Åker personligen dit idag med en Tolino2 för att se vad de kan göra. De menar bl a (v g se ovanst brev fr dem) att (citat)

  Vi ser dagligen tusentals lån och skulle naturligtvis fått mängder rapporter om det inte fungerade över huvud taget.

  Så kära vänner, kanske alla ni andra också skall höra av er även till Axiel Media.
  /ebh

  Reply
 23. Mattias Nowenwik

  22/05/2017 @ 15:00

  När jag hörde av mig till Axiell Media för någon dryg vecka sedan bad de mig att be biblioteket att höra av sig till dem, p g a att de inte har support till enskilda personer, utan endast till biblioteken. Men jag har nu svarat på de frågor du angav och skickat till dem igen. Även bifogat dem ett svar jag fått från Telekom.de, vari de har lagt med analys av ePub-filen med felkoder etc. Får se vad som händer härnäst. Man hoppas att Axiell gör vad de kan för att lösa detta.

  Reply
  • Ok, va bra.
   Jag återkomer ikväll efter att jag har varit på deras (Axiell) kontor i Stockholm. Åker strax. De vill kolla mina Tolinos och ev visa problemlösning; får känslan att de tror att det är jag som äger problemet. Spännande. Vi får se.

   Reply
   • Mattias Nowenwik

    22/05/2017 @ 15:25

    Precis så kändes det när jag begav mig till biblioteket för personlig support med att ladda ned en bok från deras websida….. 🙂 Lycka till!

 24. Tillbaka efter personligt besök på kontoret Axiell Media. Träffade Magnus. Blev korrekt bemött och informerad:

  Felet nästan säkert någonstans i kommunikationen mellan Tolino och Adobe!

  Om någon gör något åt det?? Inte vad jag vet just nu. Är det någon annan som vet?
  Hur går vi vidare? Eller bara ge upp? Inse att Tolino inte är en bra e-boksläsare?

  Magnus tog sig tid och visade mig live när jag var där, hur han laddar upp böcker helt krångelfritt från Sths Stadsbibliotek på en anna platta, annat märke. Vi gjorde sen exakt samma sak på min Tolino. Felmeddelandet kvarstår, dvs i kort korrupta filer rapporteras.

  Jag behöver mina läsar om någon vecka. Pappersböcker inget alternativ för mig.
  Är det bara jag som ligger på? Har någon annan ringt hit och dit och försökt påtala det här så att det händer något?

  Jag vet i skrivande stund inte mer än vad som finns på denna konf, men vad säger de ansvariga? I min värld är det reklammation när man inte får den produkt man köpt, dvs det står ju tydligt i texten om Tolino på Cyberphotos hemsida, att man skall kunna koppla upp sig på Stadsbibilioteket för direkt nedladdning.
  Att agera ensam ger ingen effekt. Är vi flera som går ihop så bör något hända, eller……??
  /ebh

  Reply
 25. Hej,

  Som sagt, Thalia i tyskland har erkänt att problemet finns, och jag har en dialog med dem. Jag skickade dem fler filer idag, och också felmedelande jag får i min Tolino 3 HD. Så sista ordet är inte sagt ännu, vi får hoppas att branschen tar sitt konsument ansvar, om de nu vill att vi skall läsa e-böcker, så måste de se till att det fungerar, annars växlar jag tillbaka till pocket, även om det känns tråkigt. Så fort jag hör mer från Thalia, så uppdaterar jag denna sidan. Håll tummarna. 🙂

  MVH Einar

  Reply
 26. PS

  Vad får ni andra för felmedelande på era Tolino?

  Jag kör Nederländsk språkinställning, då det är mitt modersmål, och får följande:

  ”Let op! Tijdens het laden van de titel is een fout opgetreden. Waarschijnlijk is het bestand corrupt.”

  Vilket betyder ungefär:

  ”Varning! Ett fel inträffade när denna titeln laddades ner. Sannolikt är innehållet korrupt.”

  plus denna felkod:

  (Adobe-error:W_ADEPT_CORE_NO_LOAN_TOKENS_FOUND)

  MVH Einar

  Reply
  • Ja, ungefär denna text på engelska.
   /ebh

   …och så stavas det reklamation i mitt förra inlägg, lite för snabb ibland

   Reply
  • Mattias Nowenwik

   22/05/2017 @ 19:36

   På engelska: ”An error occurred while loading your file. The file is presumable damaged and cannot be opened. Please contact customer service.”

   På tyska: “Die gewünschte Aktion konnte leider nicht ausgeführt werden, da der Titel defekt ist. Bitte wenden Sie sich an Ihren Buchhändler“

   Reply
 27. Så länge ALLA som får felmeddelanden inte blir jobbiga, dvs hör av sig till leverantörer och ansvariga, så finns risken att de tar det ganska lugnt. Alltså, kontakta Cyberphoto, Thalia, Stadsbibliotek teknisk support osv. Nästan meningslöst att vi här berättar våra erfarenheter utan att gå vidare.
  Jag åkte personligen till Axiell idag, gick upp på kontoret osv. Finns fler som kan göra konkreta insatser?

  Reply
 28. Mattias Nowenwik

  22/05/2017 @ 22:25

  Ja, det vore bra om alla åtminstone mallar sina problem till Thaila.de, telekom.de, Axiell Media, biblioteken och läsplatte-återförsäljaren. Ju fler som klagar desto bättre.

  Reply
 29. Mattias Nowenwik

  23/05/2017 @ 9:56

  Jag fick svar från Axiell Media precis:
  Hej,
  Vi hade igår möjlighet att undersöka saken närmre då en användare av Tolinoplattorna gav oss tillgång till en sådan. Vi kunde då konstatera att det inte heller fungerade att köpa utländska titlar som är skyddade med Adobes DRM. Det är samma typ av kryptering som används vid lån. Problemet verkar med andra ord inte vara begränsat till lån av eböcker i Sverige.
  Däremot kan vi också konstatera att låna titlar med Adobes DRM fungerar på andra läsplattor, t.ex. Letto, och även på datorer, surfplattor, smartphones, med olika typer av läsappar, som Bluefire osv. Problemet verkar vara kopplat till Adobes DRM och Tolinoplattorna. Titlar som man köper som är vattenmärkta fungerar att öppna och läsa.
  Vi kommer undersöka saken vidare.
  Med vänlig hälsning
  Magnus
  Axiell Media AB
  Engelbrektsgatan 7, 114 32 Stockholm
  Tel +46 (0)8 586 390 00
  http://www.axiellmedia.com

  Det är lite konstigt att inga i Tyskland raporterat om felet om det nu är samma problem med utländska ePub tycker jag. Men det är väl bra att de fortsätter undersöka problemet på Axiell iaf.

  Reply
  • Ser att mitt besök (v g se inlägg ovan 23 maj 9.56) har givit ett visst intryck. Det är alltså mitt besök och min Tolino som det refereras till i inlägget.
   Kan också berätta att Thalia idag har hört av sig till mig med ett mycket neutralt svar på fråga om åtgärdsprogram. Inga rapporter på vad de gör eller om de har framsteg i fellösningen.
   Kan inte längre hitta Tolino på Cyberphotos hemsida.
   Reservation för felskrivning och förhoppning att allt löser sig om man har lite tålamod.
   /ebh

   Reply
 30. Hej,

  Jag fick samma svar som ovan från Axiell, både från Axiell och mitt bibliotek.
  Från Thalia.de får jag svaret att de tror att det är fel på våra svenska ePub filer, vilket jag har svårt att tro, då de verkar fungera OK i andra läsplattor, datorer och telefoner.

  Jag har informerat båda parter, att de skyller på varandra. Förhoppningsvis kan de komma överens om en lösning.

  Reply
 31. Mattias Nowenwik

  28/05/2017 @ 9:20

  Har fortsatt skicka e-post till både Axiell och Tolino (Telekom.de) och bett dem kontakta Adobe för samarbete kring problemet. Får se om de ens svarar längre och isåfall vad bortförklaringar blir denna gång..

  Reply
  • Felmeddelande på denna adress, retur, dvs mitt mail gick inte fram.
   /ebh

   /kan det vara telecom?/

   Reply
 32. Bra
  Skrev i torsdags till dem.
  Cyberphoto hade då tagit bort plattan.
  Dvs jag påpekade att de tappar marknadsandelar också p g a detta strul. Samt att deras företag har ett ansvar gentemot oss konsumenter.
  Dags skriva igen
  Men……..gör alla det. Så länge vi inte har tryck i frågan undrar jag om de skyndar ärendet.
  Hoppas på problemlösning nästa vecka.
  Kommer att skriva.
  ebh

  Reply
 33. Torbjörn Svensson

  29/05/2017 @ 22:46

  Hej alla! Har samma problem som alla er andra. Köpte min platta på nätet hos Weltbild. Dom är trevliga och försöker med alla knep men inget funkar! Har vart igång med min Tolino Vision 2 och försökt med reset och laddat ned boken igen både via kabel och direkt i plattan. Inget funkar, samma fel med error downloading file. Allt funkar bra med köpta böcker även att ladda ned samma bok från biblioteket till min frus Letto. Har försökt att förklara för dom att det måste vara nåt fel med sista firmware uppdateringen för det var då det slutade att fungera. Har vart i kontakt med mitt bibliotek och dom har felanmält till Axiell, jag har fått samma svar från dom som beskrivs här. Jag har garanti kvar på min platta och skrev till dom att jag vill utnyttja den om det inte funkar innan mitten på juni då garantin går ut.
  Mattias! Har du testat att gå tillbaka till äldre firmware?
  Det som inte känns så bra är att Kobo köpt Tolino och dom har haft ungefär samma problem som beskrivs här. Det verkar ta lite tid. Nån som vet om Axiell får in nåt från Kobo ägare?
  Torbjörn

  Reply
 34. Jag har två Tolino 2.
  Försökte ladda ner samma ebok på både den som var uppdaterad med senaste firmware och den som INTE var uppdaterad. Båda funkade inte!! Detta var för ca 14 dgr sedan.
  (Liten reservation ifall jag gjort något generalfel i min hanteringen av mina egna Tolino 2, men har för mig att ovanst är vad som hände vid nedladdning ebok senast, har gjort massor av nedladdningar innan utan några som helst problem.)
  Tror därför inte att felet ligger i senaste firmware utan, som man sa till mig när jag personligen var uppe på Axiell Media i Stockholm (citat)
  -Felet är i kommunikationen mellan Adobe och Tolino.

  Jag har upprepade gånger i detalj berättat för alla parter om hur det funkar och hoppas att felsökning pågår, samt åtgärd kommer.

  Information jag fått idag måndag vid 16-tiden: Ebok från Stadsbibiloteket Umeå har idag laddats ner på en Kobo med lyckat resultat.

  /ebh

  Reply
 35. Mattias Nowenwik

  30/05/2017 @ 8:43

  Torbjörn, jag har både wipat och restored min Tolino varvid tidigare firmware har installerats utan att för den skull lyckas läsa någon nedladdad lånebok efteråt. Problemet ligger nog i kommunikationen mellan Adobe och Tolino (så båda företagen kan skylla på varandra… ). Men det verkar som om Adobe har gjort nån “sverigedrabbande” uppdatering samtidigt som Tolinos nya firmware kom, eftersom inte ens gamla firmware fungerar längre. Att det sedan verkar vara uteslutande svenska kunder som drabbats gör det hela än konstigare. Det gör att de två utländska företagen (Adobe och Telekom) kan skylla på Sveriges hantering av drm-skyddade ePub. Alltså, det är som gjort för att en lösning inte ska komma till, om inte de stora aktörerna ids samarbeta runt detta relativt sett lilla problem…
  Att jag köpt min på en websida som inte längre verkar finnas gör att jag skulle få svårt att hävda min reklamationsrätt… Suck.

  Reply
 36. Torbjörn Svensson

  30/05/2017 @ 9:06

  Ok, då behöver jag inte testa det. Får nog försöka få igenom ett garantiärende hos Weltbild då. Fast jag gillar ju min Tolino! Kan du inte hävda reklamation direkt mot Tolino(tillverkaren)? Det som är bra med Tolinon är ju att det har funkat så bra att ladda ned till plattan direkt från bibliotek. Finns det några fler sådana plattor, Kobo funkar inte och dom har ju också haft problem med DRM. Vi får se om Weltbild kontaktar Tolino, jag har bett dom flera gånger nu.

  Reply
 37. Mattias Nowenwik

  30/05/2017 @ 10:02

  Tolino hävdar att reklamation ska göras till återförsäljaren. Men jag ska bråka mer om detta inte avhjälpa snart. Tolino är mycket trevlig platta så jag hoppas fortfarande på en lösning.

  Reply
 38. För kännedom.
  Jag har nu reklamerat min Tolino 3HD hos cyberphoto.se, där jag köpt den. Har också sedan tidigare felanmält problemt hos Thalia.de och axiell.com . jag vill också få en lösning, då jag i övrigt är nöjd med Tolino 3HD.

  Reply
 39. Mattias Nowenwik

  30/05/2017 @ 13:53

  Fick nu detta svar från Telekom:

  Hello Mr. Nowenwik,

  Thank you for this information.

  The Issue will be analysed in Ticket 105282 and is handled by your German bookseller Thalia. If we get a solution the Thalia Support will be inform you.

  Please be patient.

  Best regards
  Your tolino Team

  Deutsche Telekom AG
  T-Online-Allee 1, 64295 Darmstadt
  E-Mail: tolino@telekom.de
  http://mytolino.de
  http://www.telekom.de

  Erleben, was verbindet. Deutsche Telekom AG
  Die gesetzlichen Pflichtangaben finden Sie unter:
  http://www.telekom.com/pflichtangaben

  Reply
  • Torbjörn Svensson

   30/05/2017 @ 14:51

   Mattias! Är det för reklamation av plattan eller felanmälan av den till Telekom? Känns som det här kan ta tid….

   Reply
   • Mattias Nowenwik

    30/05/2017 @ 14:58

    Felanmälan. De hänvisar helatiden till återförsäljaren för reklamation . De tror att alla köper sina plattor från någon av bokaffärerna Thalia eller Hugendubel.de . Ja, detta kommer knappast klaras upp snabbt. men om vi ligger på så har vi en chans att skynda på förloppet tros jag. =)

 40. Torbjörn Svensson

  31/05/2017 @ 21:29

  Nu verkar det som Weltbild har gett upp om min platta. Inga mer förslag på åtgärder. Nu hänvisar dom till Longshine Technologie GmbH för garantiärende. Trodde att det var återförsäljaren som ska ta det!

  Reply
  • Tråkigt att höra.
   Det är ju egentligen helt vansinnigt för dem att göra så här. Klart att ryktet om deras dåliga konsumenthantering sprider sig. Det måste dessutom vara åtskilliga plattor sålda i Sverige, så på sikt tror jag att något kommer att göras. Men visst, man vill ju ha sin platta fungerande nu, inte om några månader.
   Frustrerande ärende!
   För mig är andra plattor inte lika bra: 1. Bilskärmsupplösningen i kombination med 2. förmågan att gå direkt in på Stadsbiblioteket även om du sitter i t ex Kuala Lumpur är överlägsen på Tolinon. Ja, andra plattor har den ena eller den andra funktionen, men inte i kombination. Rätta mig gärna, ser fram emot info från er andra som kanske vet mer.
   M a o jag har börjat tänka på alternativ om detta inte snart funkar.
   /ebh

   Reply
 41. Torbjörn Svensson

  31/05/2017 @ 22:12

  Har precis mailat Longshine, så vi får se vad dom svarar. Jag har börjat titta på andra plattor men inte hittat nåt riktigt intressant ännu. Jag har ju inte mer än 9 dagar på mig innan jag måste skicka tillbaks den. Har tittat på Energy Sistems android läsare!

  Reply
  • Mattias Nowenwik

   31/05/2017 @ 23:31

   Suck.
   Jag har äntligen hittat ett tyskt forum där 2 personer har samma problem. Visserligen använder sig en av dem av Stockholms Stadsbibliotek. Men iaf tyska personer med samma problem! Jag skrev där på knagglig tyska om våra svårigheter att få gehör här i Sverige. Får se om någon där ger nåt tips. Har även på bibliotekets begäran skickat mina inloggningsuppgifter till de bibliotek jag använder, för vidarebefordran till Axiell Media. Som för övrigt nu beter dig som om jag är enda personen med detta problem. Det måste vara en stor organisation…. Skickade även med en del utdrag ur alla mail jag skrivit till alla parter. Får se om det händer nåt.
   Torbjörn, tyvärr utgör väl svenska användare någon knapp promille av Tolinos totala omsättning och därför prioriteras nog inte vårt problem upp förrän tyskar börjar klaga …

   Reply
   • Bra jobbat, ge inte upp!
    Det där med att man är ensam om problemet kanske ingår i deras strategi, dvs att vi just skall ge upp, sluta tjata, sluta vara jobbiga, få känslan av att det är vi användare som äger problemet, och så är det ju inte!
    Axiell Media var jag, som sagt, uppe och pratade personligen med. Stod på deras kontor vid Magnus dator (antar att han har någon slags support/tekniker roll).
    Cyberfoto, där jag köpt mina plattor, hoppas vänligt och inlyssnande på att problemet skall lösa sig.
    Mina mail till Tyskland får jag inte svar på längre, bara det första. Det talades då om tålamod.
    /ebh

 42. Mattias Nowenwik

  02/06/2017 @ 15:36

  Fick idag, genom biblioteket, ett till svar från en Sara Jerkert på Axiell Media (axiellmedia@axiell.com):

  “Hej!
  Tack för ditt mail och informationen. Vi känner till de Tolino-relaterade problem som kan uppstå vid lån av eböcker.
  Vi har kunnat konstatera att det inte heller fungerar att köpa utländska titlar som är skyddade med Adobes DRM. Det är samma typ av kryptering som används vid lån. Problemet verkar med andra ord inte vara begränsat till lån av eböcker i Sverige.
  Däremot kan vi också konstatera att låna titlar med Adobes DRM fungerar på andra läsplattor, t.ex. Letto, och även på datorer, surfplattor, smartphones, med olika typer av läsappar, som Bluefire osv. Problemet verkar vara kopplat till Adobes DRM och Tolinoplattorna. Titlar som man köper som är vattenmärkta fungerar att öppna och läsa.
  Vi har tyvärr ingen lösning på problemet i dagsläget.
  Med vänlig hälsning,
  Sara Jerkert
  Axiell Media”

  Jag svarade biblioteket att de ska be Axiell Media, att som representant för svenska ePub, kontakta Adobe/Tolino för att få reda på mer för att kunna lösa problemet. Får se vad de svarar. Skickade även till både info@Thalia.de och Tolino@telekom.de (ticket 105282) följande:

  “Hello again,

  have you (or Thalia) finally come up with a reason, or even mor important, a solution, on what I must do to use the eReader with DRM-protected ePubs again? The ePubs I cannot read works without problem on any other (so far tested) eBook reader and also on computers and on reading software as Adobe Digital Edition etc etc, but not on Tolino eReaders … We are now at least six persons in Sweden and also at least one person in Germany that have got the same issue, so I hope for a quick solution soon, maybe a firmware update or whatever it takes to get the eReader to work with DRM-protected material again. If it is Adobe that have changed the DRM-routines, please Contact them to get those needed information for you to be able to adept the Tolino to theese new DRM-protected ePubs.

  I am getting more and more annoyed not to be able to use the expensive eReader Tolino 4 HD that I bought for Reading DRM-protected eBooks.

  Regards
  Mattias Mowenwik”
  Får se om NÅGON tillslut GÖR nånting åt detta. Blir så trött!!!

  /Mattias

  Reply
 43. Torbjörn Svensson

  02/06/2017 @ 16:10

  Fick det här från Weltbild idag. I mailet innan detta så tyckte dom att jag skulle reklamera den till Longshine 🙂 Longshine har ännu inte svarat! Nån som testat detta med recover the system? Min tyska är sådär men google translate funkar inte riktigt.
  Guten Tag Herr Svensson,
  vielen Dank für Ihre Nachricht.
  Bitte entschuldigen Sie die Unannehmlichkeiten die Sie mit Ihrem tolino vision 2 haben.
  Der tolino vision 2 verfügt über die Möglichkeit, eine nicht mehr funktionierende Softwareversion durch den Rückgriff auf eine werksseitig aufgespielte Backupversion zu ersetzen.
  Dadurch kann die Funktionalität eines Gerätes, welches sich aufgrund einer kaputten Software nicht mehr korrekt benutzen lässt, wiederhergestellt werden.
  Die aktuell installierte Software-Version geht dabei aber verloren und es wird die werksseitig installierte Version wieder aufgespielt!
  Achtung: Der Recovery Mode löscht alle auf dem Gerät befindlichen Daten und Einstellungen.
  Gehen Sie hierzu bitte wie folgt vor:

  1.) Um in den in den Recovery Mode auf dem tolino vision 2 zu wechseln gehen Sie bitte auf “Neu starten” und halten während des Neustarts den Lichtknopf oben rechts länger gedrückt. Im Menü navigiert wird mit dem Home-Button. Bestätigt wird mit der Einschalttaste.

  2.) Zum auszulösen wählt man den Menüpunkt “Recover the system”.

  3.) Bestätigen Sie dann die Option “Yes, restore system”.
  Der tolino installiert nun die werksseitig aufgespielte Softwareversion

  4.) Wählen Sie anschließend “Start the system”.

  Der tolino installiert nun die werksseitig aufgespielte Softwareversion und startet damit neu.

  Wir bitten um Ihr Verständnis.

  Reply
 44. Mattias Nowenwik

  02/06/2017 @ 19:41

  Det är förmodligen förändringar i hur Adobe Drm hanterar ePub, vilket Tolino-plattorna inte är anpassade till (än)…

  Reply

Kommentera

Markerade fält är obligatoriska *.