Post Format

Snillet spekulerar

Vi diskuterade Nobelpriset i går kväll, vem som borde få det och vem som redan hade fått det. Jag försökte starta en gissningstävling, räkna upp de tio senaste årens vinnare, men initiativet mottogs med föga entusiasm så jag började läsa om Moa Martinson istället, borde verkligen ta reda på hur det var med det där släktskapet som mamma sagt att vi har, hur jag nu kollar det enklast utan att behöva ta till släktforskning.

Nåväl. Jag tycker att en bred amerikan borde få det. Jag har inget särskilt skäl till varför, men jag tycker att det vore trevligt, USA får alldeles för lite utrymme i våra liv. Rent personligen anser jag att Richard Ford vore ett trevligt val om nu inte Astrid Lindgren kan få det postumt, det vore ju på tiden att de valde någon man har hört talas om. I sånt fall skulle jag dessutom ha varit hemma hos en Nobelpristagare, alltid en fjäder i hatten.

Hur nära har jag varit en Nobelpristagare? Tja, jag satt bredvid när min kollega pratade med Doris Lessing i telefonen förra året och det var nära att jag läste Elfriede Jelineks ”Lust” 2004, men i övrigt, nej, ingen vidare fysisk kontakt.

Fast i och för sig, om det där med Martinsonsläktskapet slår in är jag ju blodsbunden till någon som haft intimkontakt med en vinnare. Det kittlar en smula.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Markerade fält är obligatoriska *.