Post Format

SL och bibliotekslogiken

Såg en konstig grej i gratistidningen Punkt SE i går. De hade en artikel om att SL förlorar 200 miljoner kronor per år i uteblivna biljettintäkter när resenärer tjuvåker i Stockholm. Det är en välkänd siffra som jag sett tidigare. Det var dock resten av artikeln som fick mig att haja till.

För sedan stod att SL, sedan de infört hårdare kontroller, numera enligt företagets egna uppskattningar stoppar cirka 30000 tjuvåkare per månad. Dessa tjuvåkare får var och en betala 800 kronor i straffavgift för sitt tilltag.

Och det var då jag slutade tycka synd om SL för de förlorade biljettintäkterna. För 30000 tjuvåkare per månad, som alla får betala 800 pix när de åker fast, gånger 12 månader på ett år – det blir … 288 miljoner kronor!

Summa summarum: Om siffrorna i tidningen stämmer, så tjänar alltså SL nästan 90 miljoner om året på att vissa tjuvåker istället för att snällt betala.

Det känns lite som när man lämnar tillbaka försenade biblioteksböcker, får onda ögat av bibliotekarien och således skäms som en hund, trots att man innerst inne vet att biblioteken budgeterar för att få in en viss summa pengar i förseningsavgifter, och att om alla lämnade sina böcker i tid, så skulle biblioteken tvingas sparka folk för att spara pengar.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Markerade fält är obligatoriska *.