Post Format

Ska bara klara teorin, sedan blir det åka av.

Debatten om bokens framtid rasar vidare, och är livligast hos Bokhora, där kommentarerna fortsatt att rasa in.

En sak jag tänker på när det gäller den svenska debatten om e-böcker är att den är så teoretisk. När Bokhora frågade sina läsare om vad de trodde om den digitala bokens framtid svarade 88 procent att de helt enkelt inte trodde på den. Böcker har sidor och pärmar och ska så fortsätta att ha, var slutsatsen. Det lustiga är bara att av de här 88 procenten hade troligen nästan ingen ens hållit en läsplatta i sin hand. De finns ju inte att få tag på i Sverige. De få som läst e-böcker har nästan uteslutande gjort det på vanliga datorskärmar eller i de numera smått antika handdatorerna.

Missförstå mig inte, det är lika illa ställt åt andra hållet. Själv är jag ju övertygad om att e-boken är på väg att tåga in, men har heller aldrig hållit en Kindle, Cool-er eller Sony Reader i min hand. Min praktiska erfarenhet sträcker sig inte längre än till att jag har läst Hjalmar Söderbergs ”Förvillelser” på min iPod Touch genom programmet Stanza, en upplevelse jag visserligen tyckte var helt okej, men knappast ser som bokens framtid.

Det digitala boklandet Sverige befinner sig i dag i ungefär samma läge som det digitala musiklandet Sverige gjorde innan Apple öppnade iTunes Store här. Möjligheten att köpa digital musik fanns visserligen tidigare, men hela marknaden stod och stampade i väntan på marknadsgigantens drag. Den gången var diskrepansen mellan USA-lansering och Sverigepremiär två år och två månader. Tyvärr finns det en del tecken som tyder på att Amazon – vars Kindle åtminstone setts som den läsare som ska få marknaden att börja lyfta – inte är på väg in på den europeiska marknaden ens inom överskådlig framtid.

Men spelar det så stor roll då? Jag skrev ju själv så sent som i går att jag tror att dagens e-boksläsare är långt ifrån de produkter som kommer att få e-boksrörelsen att gå från att vara en teknisk nischprodukt till att bli en massmarknadspryl. Jag vet inte. Kanske går det att hoppa över A och landa direkt vid B. Hoppas det, för jag vill verkligen se en blomstrande e-boksframtid.

Vad är det då jag vill se för typ av produkt? Jag ser det ungefär så här:

Min drömplatta har ett gränssnitt med samma enkelhet, renhet och intuition som jag tycker att Apple levererar i sina produkter i dag. Böckerna ska köpas med samma lätthet som jag handlar musik i iTunes Store, och de ska levereras i ett öppet format så att Johanna kan låna boken och läsa den på sin egen platta, som inte är av samma fabrikat som min. När jag läser ska det när som helst gå att markera intressanta passager i texten och jag ska kunna göra anteckningar i marginalen genom att ett litet insticksprogram fälls fram, anteckningar som jag sedan ska kunna redigera och renskriva. Om jag växlar till en överblicksvy ska jag kunna läsa kapitelsummeringar så att jag lätt kan orientera mig i boken. Självklart är texten helt sökbar – inget mer bläddrande genom halva böcker för att hitta det där coola citatet som jag vill sno ordagrant och stoppa in i min nästa roman. Och om jag markerar ett ord jag inte förstår ska jag erbjudas en förklaring från det inbyggda och ständigt uppdaterade uppslagsverket. Dessutom ska det finnas en koppling till något liknande Google Translate, för tillgång till rudimentära översättningar om man råkat trilla över en text på okänt språk. Och på det följer att jag självklart ska kunna ladda in vilka texter jag vill i min platta, hittar jag exempelvis en lång text av intresse på jobbet som jag inte hinner läsa ska jag utan problem kunna skicka in den i läsaren och förkovra mig under resan hemåt.

Mycket av den här funktionaliteten erbjuds säkert redan i dagens modernaste läsare, jag kräver knappast science fiction. Men det de fortfarande faller på, och det här hävdar jag med bestämdhet trots att jag aldrig hållit en i min hand, och som jag inte tror kan understrykas nog – är detta:

Det måste vara enkelt. Superenkelt. Så länge det finns någon som helst risk att tekniskt krångel uppstår och en manual måste tillfrågas – vilken risk som helst – så kommer e-boken att vägra att lyfta. Så djupt analogt inrotat är läsning av litteratur.

Men just den aspekten låter jag Josefine utveckla med den äran.