Post Format

Revolutionary Road gånger två

Vi såg ”Revolutionary Road” i går kväll, bara timmar efter att jag avslutat lyssningen av den som ljudbok. Det var fascinerande att ha romanen så löjligt färsk i minne när urladdningen brakade loss på duken, och för ovanlighetens skull kände jag verkligen den där boken är mycket bättre än filmen-känslan som människor alltid ska dra upp ur rockärmen när man ska vara korrekt.

Men här, med romanens skärpa och ändlösa dialoger inte bara vagt skvalpande i bakhuvudet utan klart och tydligt förankrade i pannloben, kändes filmen … slät. Självklart måste den väldigt texttunga romanen skäras i för att yxas in på två timmar – fasiken, även jag fick skära bort en hel del ur ”Dannyboy” när jag skrev filmmanuset och ”Revolutionary Road” är bra mycket tjockare och tyngre – men mitt bestående intryck var att de ofta fokuserade fel, måna om att hela tiden föra handlingen framåt där boken under långa stunder stannade upp, stod och stampade, backade och sedan svängde åt sidan utan att det någonsin kändes krystat.

På bio är den enda riktningen framåt, visserligen med flera minnesvärda explosioner längs vägen, fram till det oundvikligt tragiska slutet där regissören Sam Mendes av oförklarlig anledning väljer att göra små korrigeringar i historien. Dessa medför att Frank Wheeler – och indirekt hela den manliga medelklassen – framstår som mycket mer sympatiska än i romanen. Med tanke på att författaren Richard Yates inte lär ha varit mycket för det här med kvinnans frigörelse, måste det sägas vara en rätt anmärkningsvärd prestation.

En kommentar

Lämna ett svar

Markerade fält är obligatoriska *.