Om mina böcker

VIRUS 1-4 (2016-2018)

En stekhet sommardag drabbas Stockholm av ett mystiskt och våldsamt virus. Inom loppet av dagar är staden, landet och kanske hela världen ödelagd.

Ett fåtal överlever smittan. Amanda, en oberoende och tuff person som aldrig riktigt vuxit ur sin ungdomliga livsstil. Iris, som trots en bruten arm är redo att gå över lik för att skydda sin dotter Sigrid från kaoset i sjukdomens spår. Dano, en 12-årig pojke som flytt krigets fasor i Syrien bara för att tvingas se sin familj utplånas vid ankomsten till Flemingsberg när viruset når Stockholms förorter.

Tillsammans flyr de och tvingas snart inse att hoten de möter i en civilisation som dör är fler än de kunnat ana. Samhället må ha nått sitt slut, men något måste komma därefter. Har de en plats där?

Virus är en tät historia om fyra människors kamp för överlevnad i en värld som inte längre vill ha dem, berättad i ett skoningslöst tempo.

Virus 1-4 är utgiven som en Storytel Original-berättelse. Bokserien finns som ljudbok och e-bok hos Storytel, samt som tryckt pocket. Dessa kan beställas från nätbokhandlare som Adlibris, Bokus, CDON och SF-bokhandeln.

Recensionsklipp om ”Virus”:

”En driven historia med stark framåtrörelse … ingen tid för andhämtning.” Arbetarbladet

”En rak och tydlig historia som befinner sig i konstant rörelse.” Göteborgs-Posten

”Rafflande och raskt berättad ’efter katastrofen’-thriller med ett överflöd av cliffhangers.” Femina

VIRUS 5-7 (2018-2020)

Virus-sagans andra halva tar vid tre månader efter att samhället inom loppet av några heta sommardagar slagits ut av det muterade, luftburna Marburgviruset.

I Stockholmsområdet byggs nu två läger upp för de få som ännu lever – ett för de ännu osmittade och ett för de immuna som bär på viruset i sitt blod och kan smitta andra. Runt staden Kiruna, som vid virusutbrottet isolerades med våld av en militär gruppering och klarade sig undan smittans härjningar, reses tjocka stängsel och beväpnade gränspatruller håller dem som kan tänkas vara virussmittade borta.

När eldar en sen kväll lyser upp Stockholms natthimmel och en till synes vettlös attack samtidigt genomförs mot Kirunas södra gränszon är de senaste månadernas skenbara lugn över. Den slutliga kampen för mänsklighetens framtid kan börja.

I Virus första delar gick världen under. Nu går livet vidare, men mardrömmen består.

Virus 5-7 är utgivna av Storytel Original som ljudbok och e-bok. Virus 5 och Virus 6 gavs ursprungligen ut under namnen Smittad 1 och Smittad 2.

NÄRA GRÄNSEN (2019)

Hur långt kan man gå för att rädda sitt barn? Det är marknadshelg i midnattssolens Pajala och Lisa Korhonen har för första gången på två år fått möjlighet att vara ensam med sin nioåriga son. Sedan hon förlorade vårdnaden har hon gjort allt för att ordna upp sitt liv och bevisa att hon är att lita på. När hon kallas in akut till jobbet på Puben, marknadsfestens stökiga mittpunkt, gör hon därför vad hon kan för att få det avklarat så snabbt som möjligt. Samtidigt har rånare sprängt traktens enda bankomat och rör sig åt Lisas håll. Ovetandes lämnar hon sonen i vilrummet på Puben och går ut till kassan, där hon möts av två maskerade män …

Snart är hennes son saknad och Lisa huvudperson i en internationell gränskonflikt. Och för varje timme som går blir insatserna högre.

Nära gränsen utgavs ursprungligen som sommarföljetong hos Storytel uppdelad i 31 avsnitt, men har senare omarbetats till en vanlig ljud- och e-bok.

NÄR TVÅ BLEV TRE (2012)

Att bli förstagångsförälder innebär en av livets största förändringar. I samma stund som ditt nyfödda barn fyller lungorna med luft och skriker ut sin ilska i förlossningssalen ställs det mesta på ända.

Tänk om det bara fanns ett enda sätt att vara förälder på. Så enkelt det skulle vara. Inga bråk om egen tid, om jämställdhet, om blöjbyten, om allt det där som händer under den första tiden som förälder. När allt är nytt och alla vägar känns så osäkra.

I När två blev tre berättar en mamma och en pappa tillsammans om den omvälvande tiden efter barnets födelse. Om förlossning, barnvagnspromenader, sömnbrist, könsroller, mor- och farföräldrar, villkorslös kärlek, nässelfeber, parmiddagar, bebisbio, bajsfester och dagisinskolning. Om de första arton månaderna som familj.

Att för första gången bli förälder förändrar inte allt. Men ingenting blir heller någonsin sig riktigt likt.

Inbunden 2012 (Natur & Kultur), pocket 2014 (Kalla Kulor Förlag). Skriven tillsammans med min hustru Johanna Ögren.

Recensionsklipp om ”När två blev tre”:

”En av de bästa böcker jag har läst i genren.” Upsala Nya Tidning

”Både mycket känslor och tankar och hög konkretionsnivå om vardagen med ett litet barn.” Journalisten

”Mycket igenkänning och inspiration, utan pekpinnar eller ’expertutlåtanden’ men med mycket kärlek.” Bibliotekstjänst

VI HAR REDAN SAGT HEJ DÅ (2010)

Filip har inte haft en flickvän på fem år. Genom strikta regler och en strategi att främst dejta tjejer med pojkvän/sambo/make har han gjort det till en konst att avsluta relationer innan de börjar på riktigt, utan att någon blir sårad.

Eller ja, åtminstone inte sårad.

Ett par veckor före jul går han på dejt med Iris, en inledningsvis helt planenlig förstadejt som slutar med att hon berättar något som får hans kyliga värld att rämna. Tre veckor senare, bara minuter innan klockan slår nyår, rusar han genom en skog med livet som insats på jakt efter sitt öde.

Det här är romanen om det som hände däremellan. Om en generation som vägrar att omfamna vuxenlivet. Om rädsla för tvåsamhet. Om förälskelse och svek. Om otrohet. Om kärlek. Och om alla jävligheter som känslor för med sig.

Recensionsklipp om ”Vi har redan sagt hej då”:

”Jag smälter. Måste bara veta hur det ska gå för Filip. […] Det handlar om tvåsamhetsskräck, förälskelse, manlighet och att bli vuxen. Och slutet är … helt perfekt.” Aftonbladet

”Det finns inga enkla utvägar eller sockrade, lyckliga slut i Åbergs romanvärld. Just därför blir det både smärtsamt och bra.” Göteborgs-Posten

”Ärlig berättelse om jakten på kärlek.” Svenska Dagbladet

Mjukband, e-bok och ljudbok 2010 (Sockerförlaget), pocket 2011 (Massolit Förlag). Romanen kan köpas direkt här.

DANNYBOY & KÄRLEKEN (2005)

En ung man iförd frack flyr längs Uppsalas gator. Han är på väg mot stationen, kan inte stanna kvar. Han tar tåget mot huvudstaden.

I Stockholm har en ung kvinna bestämt sig. Det är nog nu. Bedövad av en årsförbrukning huvudvärkspiller tänker hon kasta sig framför ett tunnelbanetåg.

På perrongen korsas deras vägar. Precis när kvinnan tänker hoppa sliter mannen henne undan döden. Det udda paret inser snart att de bara har varandra att hålla fast vid. De beslutar sig för att dricka sprit och förbli anonyma.

Dannyboy & kärleken är berättelsen om ett kaotiskt lördagsdygn. Det är en historia om två människor som försöker undvika det förflutna genom att maniskt leva i nuet. Det är en roman om en vandring genom Stockholmsnatten. Om en stulen kändisplånbok. Om ett dialektalt krogvaktsbråk på Kvarnen. Om irriterande minnen från Uppsalas studentvärld. Om Pet Shop Boys.

Och om kärlek och svårigheten att bli vuxen på riktigt.

Recensionsklipp om ”Dannyboy & kärleken”:

”En generationsroman med turbointrig; det är ungefär som att läsa en uppstramad, rappare och mer välplanerad version av romaner som Ulf Lundells ‘Jack’ eller Per Hagmans ‘Cigarett’.” Arbetarbladet

“En medelklassungdomens sorgesång över oförmågan att bli vuxen.” Helsingborgs Dagblad

”Trots ett tema där sorg och förtvivlan hela tiden skymtar i bakgrunden lyckas Åberg även gestalta det fantastiska med att vara människa.” Västerbottens-kuriren

Inbunden upplaga 2005 (Forum), pocket 2006 (Sockerförlaget), ny ljudboks- och e-boksupplaga 2017 (Storyside).