Post Format

Nänä, inget nytt stadsbibliotek här inte.

Tillbyggnaden av Stockholms stadsbibliotek stoppas för gott. Därmed har de som vill att Stockholm ska vara ett oföränderligt museum vunnit ännu en seger. Visserligen tyckte jag inte att vinnarförslaget från 2007 kallat Delphinium var någon superhöjdare, men som jag nyss skrev i en kommentar hos Bokhorajag kan ändå inte låta bli att se det här ur ljuset att 95 procent av alla byggnadsprojekt i Stockholm stoppas, stympas eller dras i tjugoårig långbänk av en högljudd äldre generation som vill att allting ska förbli som det alltid har varit, samtidigt som de börjar tala i tungor om Klararivningarna.

Och det är jag ofantligt trött på.

Fast visst – läggs alla de här pengarna på att verkligen utveckla de befintliga biblioteken i Stockholm samt öppnar för andra bibliotekssatsningar, då är jag väl i just det här specifika nimby-fallet någorlunda nöjd.

Men ändå. Bah.

——

Tidigare inlägg från min penna om Stockholms stadsbibliotek:

DJtv 21: Vi påskrisar biblioteken
Stockholm förtjänar ett riktigt bibliotek

Låna böcker? Äh, gå hem och lägg dig istället.

——

Uppdatering: Ah, Svenska Dagbladet fortsätter att vara neutrala och sakliga i sin rapportering när det gäller att skriva om stadsplanering, ny- och ombyggnader i Stockholm. Efter haveriet med överdäckningsartikeln häromveckan skriver de nu på nyhetsplats att Gunnar Asplunds biblioteksbyggnad utstrålar ett upphöjt lugn. Underförstått – det vore en styggelse att störa byggnaden.

Seriöst, kan man inte åtminstone ge lite sken av att försöka hålla sig på mittlinjen?

6 kommentarer

Lämna ett svar

Markerade fält är obligatoriska *.