Post Format

Myspace är det nya svarta!

Hela Sverige pratar om Facebook vilket får DN att drämma till med ett helt uppslag om Myspace istället. Visserligen bör väl tidningen ha en eloge för att de inte slaviskt följer strömmen men jag tycker det känns konstigt, orsaken till artiklarna verkar enkom vara faktumet att Myspace ska ha lanseringsfest för sin svenskspråkiga sajt, som i ärlighetens namn redan varit igång ett bra tag, på Södra Teatern i kväll.

Situationen är möjligen annorlunda i andra delar av världen, men åtminstone på min horisont känns Myspace som något som redan hunnit döden dö. Av de sextiofem ”kompisar” jag har där, ingen ny har tillkommit på över en månad, består cirka en tredjedel av människor jag aldrig hört talas om i något sammanhang men sagt ja till förfrågningar från ändå eftersom de inte verkat vara spammare. På min Facebooksida har jag just nu hundrafemtiotre ”kompisar”, varav jag känner eller är åtminstone bekant med alla utom en som jag inte för mitt liv kan komma på vem det är men som jag tror att jag bara glömt. Visserligen beror det nog delvis på nyhetens behag att det i dag klockan 09.20 var så att sjutton av mina Facebook-kontakter var online, medan noll av mina Myspace-vänner var det, men det är ändå ett slående exempel. Dessutom fungerar Facebook bra rent tekniskt medan åtminstone mitt Myspacekonto lider av grava tekniska problem – jag kan bara logga in ungefär hälften av gångerna jag försöker och får alltid upp log in-rutan två gånger innan jag kommer in, ibland hamnar jag på den svenska sidan och ibland på den amerikanska och ofta är sidan skev och vind trots att jag har den så grundinställd det bara går utan en massa plug in-bjäfs. Att något så världsomspännande, med tvåhundra miljoner registrerade användare, drygt tre år efter lanseringen fortfarande ser ut som ett halvdassigt hobbyprojekt från 1998 känns väldigt underligt.

Vad vill jag säga med det här då? Tja, Facebookhysterin har säkerligen mojnat rejält hos de trendängsliga svenskarna inom ett par månader vilket inte känns särskilt negativt eftersom jag börjar bli rejält trött på att ständigt tacka nej till vampyr-, causes- och quiz-förfrågningar som folk just nu verka tycka är höjden av livskvalitet, men ändå – två sidor Myspace? September 2007 känns det mystiskt prioriterat.

4 kommentarer

Lämna ett svar

Markerade fält är obligatoriska *.