Älska internet. Prolog.

Jag har varit lite dålig på det här med riktigt bloggande de senaste dagarna. Men självklart kämpar jag för mitt internet och min naiva kärlek till Google ändå. Jag har den här veckan stått upp för det där kapitalistiska megalomaniska Silicon Valley-företaget i kommentarsfältet såväl här som här samt nu senast på morgonen här.

Och jag tänker fortsätta att göra det tills någon lyckas lägga fram några vettiga argument om motsatsen.

7 reaktioner till “Älska internet. Prolog.”

  1. Well, information i informationssamhället = makt. Mycket information samlat på ett ställe = mycket makt. Mycket makt på ett ställe = dåligt (i ett historiskt perspektiv, grundläggande principer om maktdelning etc).

    Gäller kampen ett fritt och anarkistiskt internet är jag gärna med och slåss. Men då får du nog bättre motivera din naiva kärlek till ett mångmiljardföretag med dubiös affärsideologi.

  2. Då får du börja med att förklara vad du menar med dubiös affärsideologi. Och gärna något annat än Kinaexemplet, för Googles agerande där följer tyvärr helt i linje med hur i princip alla kapitalistiska storföretag agerar Kina – det vill säga rättar sig efter regimen för att få verka på deras marknad.

    Och om vi nu envist ska haka oss fast i det där med Kina ändå, så kan det ju vara intressant att poängtera att Google på intet sätt agerat annorlunda än några andra internetföretag i den frågan (inklusive svenskskapade Skype).

    Citat från engelska Wikipedias Yahoo-sida:
    Yahoo!, along with Google China, Microsoft, Cisco, AOL, Skype, Nortel and others, has cooperated with the Chinese government in implementing a system of internet censorship in mainland China.
    Unlike Google or Microsoft, which keep confidential records of its users outside mainland China, Yahoo! stated that the company will not protect the privacy and confidentiality of its Chinese customers from the authorities.

  3. Men att ”alla andra” gör business med och anpassar sig efter diktaturer är väl inget försvar för någonting? Då finns det väl inga värderingar som inte kan offras på Mammons altare, förutsatt att andra gör det? Precis som du säger till mig, att jag inte måste använda Google, så måste ju inte Google hålla diktaturer under armarna.

  4. Nej, de måste inte det, och jag håller med om att de borde ha hållit sig för goda för det. Men jag tycker att det blir löjligt att just de ska få klä skott för ett beteende som alla ägnar sig åt. När Ericsson får kinesiska miljardordrar för att bygga telekomsystem i Kina (troligen med ungefär samma tweakningar inbyggda i systemet som de Nokia levererade till Iran) jublas det tvärtom i Sverige för det ger svenska jobb.

  5. Absolut, men nota bene så har du inte hört mig jubla. Jag menar bara att man ska se på Google med samma skepsis som andra ogenomskinliga organisationer med (för) mycket makt. I synnerhet om de själva utser sig till ”de goda”. (Och dessutom inte handlar därefter.)

Kommentarer är stängda.