Post Format

Integriteten är väsentlig

I dag hade DN premiär för sin bokförsäljningssajt. Det är egentligen inte så mycket mer än ett Adlibris som klätts i lite annan skrud, men ger DN en möjlighet att länka till böcker de recenserar och därmed tjäna lite pengar på klickningarna. Inte så konstigt i sig, tidningarna har blivit rätt duktiga på att skaffa sig sidoinkomster.

Men.

DN:s kulturchef Maria Schottenius säger angående deras nya bokhandel att integriteten är väsentlig. Ingen ska kunna sammanblanda DN:s redaktionella verksamhet med bokförsäljningssajten. Okej, det är ju bra.

dndump.jpgMen. Varför i hela fridens namn väljer de då att placera ”I döden dina män”, skriven av tidningens politiske redaktör Niklas Ekdal, i topp på sajten? Okej, Ekdal är på väg att sluta på sin post, men han ska fortfarande vara knuten till tidningen om jag minns rätt. Boken är fyra månader gammal, har inte direkt firat triumfer på försäljningslistan och fick rätt ljumma recensioner så det finns inget som motiverar dess framskjutna plats förutom att Ekdal är DN-journalist. Och visst, tidningen gör så klart vad de vill, DN Bokhandel är ju deras sajt, men ändå – var det inte lite osnyggt att göra så här just på startdagen, när det redaktionella oberoendet skulle bevisas?

Fotnot: Adlibris hade vid samma tidpunkt inte ”I döden dina män” placerad någonstans på sin startsida.

6 kommentarer

  1. Pingback: DN-bokhandeln i linje med tiden « David Bismark

  2. Pingback: Daniel Åberg » DJtv #3

  3. Pingback: Daniel Åberg » Spridda fredagsskurar

Lämna ett svar

Markerade fält är obligatoriska *.