Post Format

Det ringer på dörren. Kan någon öppna?

Det blev, vilket gått att läsa utförligt om bland annat här, inte så väldigt mycket sagt om bokbranschens framtid på bokmässan trots goda föresatser. Ett framtidsseminarium inledde på torsdagen, men efter 90 minuter var det över och förlagsmänniskorna rusade tillbaka till sina montrar och krängde böcker i dagarna fyra.

Att det blev så är visserligen inte särskilt konstigt. När jag intervjuade Daniel Ek på Spotify i somras var han noga med att poängtera en sak – tvärtemot vad många tror, så tjänar skivbolagen fortfarande väldigt mycket pengar på att sälja cd-skivor, något som gör det svårt att övertyga bolagen om att försöka se längre än näsan räcker. Och med tanke på att bokbranschen åtminstone ligger fem-sex år efter skivbranschen i den digitala utvecklingen, är bokförlagens huvudsakliga fokus på business as usual rätt naturlig. Deras nuvarande affärsmodell är inte i akut kris, 2000-talet har tvärtom varit en ekonomisk bokfest utan dess like och fortfarande tjänas det brötamycket pengar på att sälja böcker från pall.

Dessutom var det knappast så att förlagsmänniskorna på plats i Göteborg gick omkring och latade sig istället för att prata framtid. I och med att bokmässan i Göteborg kommit att bli ett evenemang helt på konsumenternas villkor, med följden att förlagspersonalen jobbar dygnet runt med att sälja böcker samt valla författare mellan signeringar och framträdanden, är det kanske för mycket begärt att de ska finna tid att förkovra sig i seminarier.

Men.

Bokbranschen kommer att ruskas om av digitaliseringen. Och att de inte hann diskutera de här frågorna under mässan – trots att alla för en gångs skull befann sig under samma tak – är bara en någorlunda acceptabel ursäkt så länge samtalen faktiskt pågår på annat håll.

Och många förlags- och bokbranschmänniskor som jag pratat med sedan debatten om böckernas och bokförlagens framtid tog fart i somras har betonat detta – självklart pågår de här diskussionerna, det är jättemycket på gång bakom kulisserna, vi pratar om det här HELA TIDEN och vi har full koll på situationen är deras mantra. Okej, det låter ju bra, men jag hoppas att ni inser att det finns en uppenbar risk med att bara diskutera sinsemellan inom skrået. En sluten grupps antaganden om hur en framtida publik ska agera på en ännu icke överskådningsbar marknad överensstämmer ofta rätt dåligt med vad som händer när framtiden väljer att knacka på.

Och det gör den förr eller senare, vare sig ni vill eller inte.

Så kom igen nu. Börja visa era spelkort, eller öppna åtminstone upp diskussionen. Framtiden har kanske inte redan hejat och hunnit passera, för att parafrasera en aktuell antologi, men den är banne mig mer eller mindre redo att sträcka fram näven och säga goddag.

10 kommentarer

  1. Pingback: Claeskrantz.se » Bokmässan 2009 – Jan Guillou intervjuas av Barbro Hedvall

  2. Pingback: Vad är en bok? Tankar om bokens framtid | Kulturekonomi

  3. Pingback: Daniel Åberg » Hallå bokbranschen, är ni där?

Lämna ett svar

Markerade fält är obligatoriska *.