Post Format

En fanboys syn på saken

Okej, några iPadreflektioner:

• Det slår aldrig fel, människor får för sig helt bisarra grejer när det kommer till Apples keynotes. Att följa livefeeden #applevaka via Twingly var häpnadsväckande. Efter fem minuter började människor skrika #fail!!!, trots att den produkt som Steve Jobs presenterade på scenen aldrig haft någon som helst motsvarighet i den verkliga världen. Men det är ju bara en stor iPhone!!! var det vanligaste utropet. För det första var det knappast sant, och för det andra – hur hade ni föreställt er den? Och när människor i slutet började få slut på #fail-argument och desperat började hojta om att de hade förväntat sig 4G-uppkoppling, ja då förvandlades diskussionen till rent löje. 3G-nätet är inte ens färdigbyggt i USA och det finns inga fungerande 4G-abonnemang igång kommersiellt ännu i hela världen – oavsett vad Telia försöker hävda – varför skulle de då bygga in det i den? Ge er.

• En annan sak folk skrek efter var iPhone OS 4.0. Varför skulle de presentera det samtidigt? Varför skulle de riskera att folk pratade om något annat än enbart iPaden? När de presenterar det nya operativsystemet om sisådär en månad får de ju gratis publicitet igen. De är väl inte korkade, heller.

• Som vanligt kommer bedömare och ”experter” att döma ut den här produkten, precis som de dömde ut iPoden när den kom, precis som när de dömde ut iPhonen när den kom. Den erbjuder inget revolutionerande kommer de att säga, och stirra sig blinda på de tekniska specifikationerna. Och som vanligt kommer de att ha tokfel, eftersom Apple aldrig har fokuserat på att ha coola specar i räta kolumner. Det handlar om att sälja en oslagbar användarupplevelse, att leverera en helhetsprodukt genomtänkt från A till Ö både fram- och baklänges. Då spelar det ingen roll att iPhonen har rätt undermålig prestanda och en kamera som het hösten 2006 – iPhonens styrka är att den gör det mobila livet tio gånger mer njutbart än någon annan telefontillverkare kan erbjuda. Och det lär iPad göra också. Den kommer med iTunes store, med allt vad det innebär. Den kommer med App store, med allt vad det innebär. Ingen annan har något som ens kommer i närheten.

ipaden

• 499 dollar för 16 gb-modellen. 499 dollar för en maskin som klarar i princip allt en dator kan göra. Det är bara tio dollar dyrare än Kindle DX, som i jämförelse är en totalt obrukbar tegelsten. Amazon gråter sig till sömns i kväll, Kindlen är officiellt stendöd.

• Och när jag ändå är inne på e-böcker. E-boksbutiken iBooks. Åh, vilken hyllning till en finfin gammal Appledator. Ska bli spännande att se när och om svenska bokförlag tillåts komma in i butiken. Det är ju inte helt säkert, med tanke på att det ännu inte finns någon dedikerad svensk ljudboksbutik i iTunes (ett fåtal svenskspråkiga titlar finns dock att köpa). Men det borde komma.

• Som väntat kommer iPad till Sverige i sommar. Jag kommer nog för första gången någonsin att ställa mig i förstadagskö för en Appleprodukt, 829 dollars-modellen på 64 gb med 3G blir min melodi.

• Vikt 680 gram. Tjocklek 13 millimeter på det bredaste stället. Nuff said.

Twit-gurun Leo Laporte några minuter efter presentationen: You gotta hold it to believe it. Jag skulle nog hävda att Steve Jobs har gjort det igen.

——

Uppdatering: Anders Mildners snabbanalys hos Svenska Dagbladet är klok och sansad.

11 kommentarer

  1. Pingback: Jag vill ha en Ipad | Dayana Jadarian

  2. Pingback: Daniel Åberg » Verkligen inget aprilskämt

Lämna ett svar

Markerade fält är obligatoriska *.