Post Format

E-books, baby, e-books.

Alltså, det här är ju vad jag har drömt om. Svenska e-böcker, rakt in i iPhonen – Atlas, Norstedts och Ordfront är först ut, via Publits försorg. Vart skriver man upp sig för att vara med?

Det enda jag tycker är lite bakvänt är att alla titlarna ska säljas som separata appar med hjälp av plattformen Iceberg, och inte genom någon gemensam katalog, som när man använder programmet Stanza. Jag har visserligen inte provat den här metoden, men jag tycker rent spontant att den känns lite omständlig, precis som att jag istället för att lyssna på min musik i iTunes skulle ladda ner varje album som en enskild applikation. Nu beter man sig visserligen inte riktigt på samma sätt när man spisar litteratur och musik, men ändå, ni förstår nog vad jag menar.

Nu spekulerar jag vilt, men kan det åtminstone delvis ha med kopieringsskydd att göra? Med den här metoden distribueras böckerna genom en mer kontrollerad miljö, mig veterligen går det inte ens att få in appar i iPhonen på olovligt sätt om man inte först jailbreakat sin telefon, något som rätt få väljer att göra. Stanza möjliggör å andra sidan – om jag förstått det hela rätt – att man kan ladda in böcker i iPhonen utan att koppla upp sig mot någon katalog om man går via Stanzas desktopapplikation. Det ger – även om det är en smula krångligt – att man kan ladda ner e-böcker olovligt via exempelvis Pirate Bay till sin dator, lägga dem i Stanzas desktopapplikation och därefter synka mot Stanzaappen på iPhonen och få in böckerna den vägen. Med den nu valda metoden omöjliggörs det.

Tror jag.

Här är ett Youtubeklipp som visar hur det kommer att se ut. Tycker nog att appen verkar lite bökigare att hantera för läsning än Stanza, men det kan också vara en vanesak antar jag. Här är dessutom en recension av hur det fungerar.

Hur som helst – jag är väldigt glad över att det nu börjar röra på sig. Jag älskar samtliga av de runt 2000 böcker vi har i bokhyllorna i vardagsrummet, men att få in de romaner jag skrivit själv i iPhonen – det är banne mig en våt dröm.

4 kommentarer

  1. Pingback: Lilla gumman | Nuut – e-boksläsaren

  2. Pingback: Augustins farväl till bokhyllan « Debutantbloggen

Lämna ett svar

Markerade fält är obligatoriska *.