Post Format

Du eller aldrig

Jag har länge tänkt blogga om Oskar Linnros låt ”Från och med du”. Likt många popnördar tycker jag att det är en av årets finare sånger. Men orsaken till att jag gillar den så mycket är kanske av det mer ovanliga slaget, nämligen titelns användande av ordet du istället för nu.

När jag satte punkt för det initiala skrivandet av ”Vi har redan sagt hej då” på tolvslaget mellan år 2008 och 2009, gjorde jag det med orden Här och du, en kort mening som är ett tynande eko av romanens mantra När och var som helst, men aldrig här och nu. Dra dock inte för stora växlar på avslutningen om du ännu inte har läst boken, den hade under skrivandets gång diametralt olika betydelser innan jag satte ner foten om vilket slut romanen skulle ha.

Min inspiration till användandet kom från finlandssvenska Malin Kiveläs roman ”Du eller aldrig”. Kanske är det ett vanligt grepp, men jag hade aldrig sett det tidigare och tog det genast till mig.

Nej, det betyder inte att jag inbillar mig att Oskar Linnros har inspirerats av min avslutningsmening när han skrev ”Från och med du”. Jag ville bara lyfta fram vad jag tycker är ett vackert och smula poetiskt grepp.

15 kommentarer

Lämna ett svar

Markerade fält är obligatoriska *.