Post Format

Brev till arrangörerna av Debutbaren

Hej.

Jag har frekventerat era debutbarsarrangemang sedan 2004. Jag har vad jag kan minnas missat en vårtillställning sedan dess, den i juni i fjol. Varje försommarkväll de övriga åren har jag lämnat Kulturhusets terrass stelfrusen in till märg och ben. Värst var det nog 2007, när det dessutom föll ett duggregn genom hela tillställningen. Flytta inomhus? Inte en chans. Det är juni, då ska vi svenskar vara utomhus.

Vilken vacker kväll, sa utfrågaren Magnus Utvik i går. Ja, visst var det vackert, kvällssolen sken över terrassen och ibland kunde man se en ballong eller ett flygplan sväva förbi i den blåa skyn, men när hälften av publiken sitter invirad i filtar redan när kvällen inleds, när man får kommentarer i halvtid som alltså, du hade ju rätt, det är helt sjukt kallt och när maximalt en tredjedel av den initiala folkmassan stannar tills det är dags för den sista debutanten att äntra scenen vid 22-tiden, då är det faktiskt något fel. Ja, självklart droppar vissa av ändå eftersom alla inte har tid att sitta på ett tak i centrala Stockholm i över tre timmar en tisdagskväll – men två tredjedelar av publiken går inte hem av den orsaken.

Därför tycker jag inte bara att det är idiotiskt att låta folk sitta ute och frysa när det finns bra och uppvärmda lokaler precis bakom terrassdörren (som ju också används på höstupplagan) – det är också respektlöst mot de författardebutanter som lottats att få framträda bland de sista, de debutanter som känner sig tvungna att börja sina framträdanden genom att tacka den återstående publiken för att de stått ut att sitta där som frysta fiskpinnar i tre timmar.

Okej, just det där med fiskpinnarna sa ingen, det adderade jag för den enkla effektens skull.

Men snälla arrangörer – ni har ett jättefint program att bjuda på. Kan vi inte få njuta av det utan att behöva frysa halvt ihjäl?

6 kommentarer

Lämna ett svar

Markerade fält är obligatoriska *.