Post Format

Booker, Gripen och jag

Det blev en irländare som plockade hem årets Bookerpris. 45-åriga Anne Enright tilldelades utmärkelsen för romanen ”The gathering”, för till skillnad från vårt eget Nobelpris i litteratur går Bookerpriset till en bok, och inte till ett författarskap, vilket oftast ger att vinnarna av det brittiska priset är rejält mycket yngre och vitalare än Nobelprisvinnarna, även om de två senaste årens segrare där, Orhan Pamuk och Doris Lessing, verkar ha mycket krut kvar i benen. Jjojo, Lessing fyller åttioåtta vilken dag som helst, men verkade ha ett par decennium kvar baserat på uppvisningen på sin Hampsteadtrappa.

Likt rätt många Bookervinnare tidigare finns heller inte Enright utgiven på svenska vid tiden för tillkännagivandet – 2006 års vinnare, den då blott 35-åriga indiskan Kiran Desai som fick priset för ”Bittert arv”, debuterade här först i år och irländaren John Banville från 2005 väntar fortfarande på svensk utgivning. Själv hade jag aldrig hört talas om Anne Enright innan jag för några dagar sedan läste en inför-text i The Guardian, tror jag det var.

Oh well, hon kommer säkert ut på svenska inom ett år.

——

Och så något helt annat: Är det inte väldigt tragikomiskt att när svenska staten till sist lyckas sälja några Gripen-plan till ett annat land, så sker det inte för att köparlandet Thailand verkar tycka att Gripen är särskilt bra, utan för att USA vägrar sälja F16-plan till dem eftersom Thailands demokratiskt valda regering blivit avsatt i en kupp?

7 kommentarer

Lämna ett svar

Markerade fält är obligatoriska *.